Toplum

Avrupa’da İmam Olmak ve İmamlardan Beklentiler

Almanya İslam Konseyi ve Menar İslam Araştırmaları Enstitüsü, Avrupa’da imam olmanın önemi ve toplumla, siyasetin imamlardan beklentilerini müzakere eden bir çalıştay düzenledi.
05 Aralık 2022

Almanya İslam Konseyi ve Menar İslam Araştırmaları Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği Avrupa’da İmam Olmak ve İmamlardan Beklentiler Çalıştayı’nda, konunun uzmanı akademisyenlerle fiilen Avrupa’da fiilen görev yapmakta olan imam-hatipler, tarihî süreç içerisinde imamlığın kurumsallaşması, imamların eğitim süreci ve metodu, toplum ve siyasetin imam beklentisi ve imamların hukuki konumlarını müzakere etti.

Avrupa’da İmam Olmak Çalıştayı’nda Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Ali Mete ile Menar İslam Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Abdullah Ergün ön açıklamalarda bulundular. Mevcut imamlar, imamların eğitim durumu, Müslüman cemaatin ve toplumun imamlardan beklentilerinin neler olduğu ve bu beklentilerin nasıl karşılamaya çalışıldığını izah eden bu açıklamalardan sonra asr-ı saadetten günümüze gelinceye kadarki süreçte imamlık müessesesinin zaman içerisinde kurumlaşması gündeme getirildi.

“Avrupa’da İmamlar Müslümanların İslami Hassasiyetlerinin Gelişiminde Önemli Rol Oynuyor”

Çalıştayda, Avrupa’da imamların hizmet alanları ile cami imamlığı, manevi rehberlik, aile danışmanlığı, cenaze işleri, çocuk ve yetişkin eğitimi, dindarlar arası iletişim gibi görevlerine dikkat çekildi. Avrupa’da görev yapan imamların Müslümanların İslami hassasiyetlerinin teşekkül etmesinde, kimlik gelişiminde rol oynadığı ifade edilen çalıştayda imamların ayrıca, toplumun ve siyasetin İslam ve Müslümanlar algısının değişmesinde de ciddi mesuliyeti bulunduğu anlatıldı.

Münster Üniversitesi araştırma görevlilerinden Dr. Hakkı Arslan’ın imamlığın asr-ı saadet sonrasındaki durumu, imamlığın tarihini ve geçirdiği değişim ve başkalaşımı anlatmasının akabinde,  Hanau İslam Cemiyeti İmam-Hatibi Macit Bozkurt da imamların şu anadaki hizmet alanlarını izahat etti. İrşadi faaliyetlerin yanı sıra imamların eğitim ve dindarlar arası iletişim çalışmalarında önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken Macit Bozkurt, hizmet alanlarının cemiyetin ve cemaatin beklentileri doğrultusunda genişletilmesinin söz konusu olduğu açıkladı.

Pfalz Protestan Akademisi’nden çalıştaya katılan Dr. Georg Wenz Almanya’da imamların eğitimi için Müslüman cemaatlerin üniversitelerle kurumsal hâle gelmiş rahip eğitimi merkezleriyle (Pfarrerseminare) iş birliği yapabileceğine dikkat çekti.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş