Toplum

Almanya’da Tüketici, Olmayan Elektriğe Yaklaşık Bir Milyar Euro Ödedi

Almanya elektrik kesintisi tehlikesini konuşurken, tüketici, olmayan elektriğe geçen yıl 807 milyon Euro ödemek zorunda kaldı.
13 Aralık 2022
@shutterstock

Almanya’daki tüketiciler, kullanmayı bırakın olmayan elektriğe geçen yıl 807 milyon Euro ödemek zorunda kaldı. Durum Federal Ekonomi Bakanlığı’nın, Sol Parti’nin bir sorusuna verdiği cevapla ortaya çıktı. Buna göre, elektrik üreticileri elektrik dağıtım ağına versinler veya vermesinler ürettikleri tüm elektriğin parasını enerji tedarikçisi firmalardan alıyor. Enerji tedarikçileri de ödedikleri bu parayı doğrudan tüketiciden alıyor.

Alman Ekonomi Bakanlığının cevabına göre, Alman elektrik üreticileri geçen yılki üretimden yaklaşık 5800 gigawatt saat elektriği şebekeye veremedi. Ancak şebekeye dahi verilemeyen bu elektriğe karşı neredeyse 1 milyar Euro’ya yakın ücret aldı.

En çok ücreti rüzgar enerjisinin üretiminde önde gelen Aşağı Saksonya ve Schleswig-Holstein, eyaletlerindeki üreticiler aldı. 2021 yılında, Aşağı Saksonya’daki üreticiler kullanılmayan elektrik için yapılan ödemelerin yaklaşık yüzde 45.4’ünü aldı. Schleswig-Holstein’daki üreticiler de yüzde 31.9’unu aldılar.

Sol Parti lideri Dietmar Bartsch, Bakanlığın cevabını değerlendirirken, “Elektrik kesintisi tehlikesinin gündemde olduğu Almanya’da aynı zamanda her yıl 807 milyon Euro değerinde elektriğin çöpe atılması çok garip.” dedi. Bartsch, Almanya elektrik şebekesinin acilen genişletilmeye başlanılmasını ve tüketicilerin bu tür masraflardan korunmasını istedi.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş