Dünya

Çin’in, Uygurlara Baskı Yapmadığını Göstermek İçin Açtığı Camiye Uygurlar İtibar Etmedi

Dindar Uygurları tutuklayan Çin, Doğu Türkistan’da bazı camileri açtı. Cemaat camilere televizyon aracılığıyla çağrılırken, fişlenme korkusuyla camiye ancak birkaç kişi gelebildi.
14 Aralık 2022
Çin komünist yönetimi camileri kapattığı gibi tüm mimari yapısını da değiştiriyor. Kaşgar kargılık camiinde olduğu gibi La ilahe illallah yara Uygurca ve Çince "Partini sev, vatanını sev" yazısı yer alıyor. @ flickr.com/photos/kuyo/

Doğu Türkistan’da, camiler başta olmak üzere İslam kültür varlıklarını tahrip eden Komünist Çin yönetimi, uluslararası eleştirilere karşı Doğu Türkistan’da bazı camileri yeniden açmaya başladı.

Ancak, Uygur Müslümanlar propaganda amaçlı açılan camilere itibar etmedi. Camiye gidenlerin fişleneceğinden endişe duyan Uygur Müslümanlar sadece birkaç caminin açılmasını propaganda olarak değerlendiriyor

Hoten ve Korla’da Kapatılan Bazı Camiler Açıldı

Çinli yöneticilerin uluslararası baskılar sonrasında ilk önce Korla kentinde bir camiyi açtıkları, camiye daha önce gelenlere giderek, eğer gerçekten Müslümanlarsa, Müslüman olduklarını itiraf eden bir dilekçeye imza atmalarını istedikleri bildiriliyor. Cemaatin bir kısmı Müslüman olduğuna dair imza atarken, açılan camiye namaz kılmaya ancak birkaç emekli kişinin gittiği belirtiliyor.

Öte yandan Hoten’de 3 yıl önce kapatılan Cuma camiinin de yeniden açıldığı, cemaatin camiye gelmesi için yerel televizyonda özel programlar yapıldığı bildirilirken, cemaatin fişlenme ve daha sonra toplama kamplarına götürülme korkusuyla camiye gitmediği açıklandı. Cemaatin özellikle, daha önce “dindarlıkları sebebiyle” tutuklanan diğer Müslümanların serbest bırakılmasını beklediği de ifade ediliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş