Toplum

“2500 Euro’ya Çalışmaktansa Vatandaşlık Ödeneği Almak Daha İyi”

Almanya’da 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan vatandaşlık ödeneği alanların eline, ayda brüt 2500 Euro alan çalışanlardan daha fazla para geçeği açıklandı.
15 Aralık 2022
@shutterstock

Almanya’da 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan vatandaşlık parası ile ilgili tartışmalar hâlâ devam ediyor. Muhalefet, vatandaşlık ödeneği alacak olan işsizlerin eline, aylık brüt 2500 Euro’ya çalışan bir kişiden daha fazla geçeceğini ifade ediyor.

Hükümet ise, Harz IV diye bilinen sosyal ödenekteki adaletsizlik giderildiğini, asıl sorunun vatandaşlık ödeneğinin yüksekliğinde değil, aksine, bazı iş kollarında düşük ücret ödenmesinde olduğun bildirdi.

Muhalefet: Çalışanlar Cezanlandırılıyor

İktidar ortakları koalisyon sözleşmesindeki vaatlerini yerine getirdiklerini ileri sürerken, muhalefet çalışanların cezalandırılarak, işsizliğe özendirildiklerini ileri sürdü.

Yeni uygulanacak olan sosyal ödeneğin muhtevasına karşı, hükümetle anlaşmalarına rağmen Hristiyan Sosyal Birliği Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder sert eleştiri getirdi. Sosyal Medya Hesabından bir açıklama yapan Söder vatandaşlık ödeneğini “Lamba koalisyonunun vatandaşlık ödeneği yanlış bir sinyaldir. Sosyal olarak adaletsiz olmanın yanı sıra çok çalışanları çok çalışanları dezavantajlı duruma düşürmektedir.” şeklinde eleştirdi. Söder buna karşılık “Bizim için açık olan bir şey varsa, o da, çalışmanın bir değeri almasıdır.” açıklamasında bulundu.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Michael Kretschmer, vatandaşlık ödeneğinin yürürlüğe girmesinin ardından 2.500 Euro brüt ücret alan bekar bir kişinin, vatandaşlık ödeneği alan bir işsizden daha az kazanacağını açıkladı.

Vatandaşlık Ödeneğinin Temel Noktaları

  • Yalnız olarak yaşayan yetişkinlere ayda 502 Euro verilecek. Eş veya beraber kalınan büyüklerle çocuklara daha fazla pere verilecek.
  • Vatandaşlık ödeneği alanlar, aldıkları yardımın yüzde 30’una kadar ek para kazanabilecek.
  • Vatandaşlık ödeneği alanlar, aldıkları yardımın ilk yılında yalnız yaşayan yetişkinler için 40.000 Euro, hanede yasayan diğer her kişi başına ise 15.000 Euro servete sahip olabilecek.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş