Almanya’da Doktora Gitmeden Hizmet Verecek Sağlık Büfeleri Açılıyor

Almanya’da Doktora Gitmeden Hizmet Verecek Sağlık Büfeleri Açılıyor

Almanya’da halka doktora veya hastaneye gitmeden hizmet verecek olan sağlık büfeleri açılıyor. Sağlık büfelerinin beşincisi, Urleben kasabasında bir otobüs durağında açıldı.

Almanya’da sağlık hizmetleri büfelere taşınıyor. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın projelerinden birisi olan sağlık büfelerinin yenisi doğu Almanya’daki Thüringen eyaletine bağlı Urleben kasabasında açıldı.

Thüringen’deki ilk sağlık büfesi birkaç gün önce Urleben’de açıldı. Urleben sağlık büfesi için bir otobüs durağının yanına ahşap mekan inşa edildi. Daha öce Hamburg, Aachen ve Essen’de kurulan sağlık büfelerinin ardından açılan Urleben sağlık büfesi, yeni eyaletlerde bu türden ilk tesis olma özelliğini taşıyor.

Sağlık Büfeleri Nasıl Çalışacak?

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın Almanya çapında açmak istediği 1000 sağlık büfesi, sağlık konularında çok fazla önem gerektirmeyen danışmanlık sunacak. Bölgece ülke çapında doktor muayenehanelerinde veya hastanelerde tedavi görmesi gereken kişi sayısı azaltılmış 0lacak.

Sağlık büfelerine gelen hastalar burada tansiyon ölçümü ve bandaj değişimi gibi tedavileri yaptırabilecekler.

Plana göre, sağlık büfeleri belediyeler yoksulluk bölgelerinde kuracak ve bunları sağlık sigortası fonlarıyla finanse edecektir. Devlet, sağlık büfelerinin masraflarının yüzde 20’sini üstlenirken, yasal sağlık sigortaları yüzde 74,5’ini üstlenecek. geriye kalan yüzde 5,5’ini de özel sağlık sigortaları karşılamakla yükümlü olacak.

Sağlık büfeleri sağlıkla ilgili soru ve danışmalar için bir irtibat noktası ve merkezi olmayan bir buluşma yeri olacak. Halk, bu büfelerde, sağlık ve sosyal konularda danışmanlık alabilicek. Duruma göre, doktora gitmeden tele-tıp yoluyla, yani görüntülü veya sesli olarak uzaktan muayenehanelere gitmeden ilaç alabilecekler.

Sağlık Büfelerine Eleştiri

Alman Eczacılar Kongresi Başkanı Gabriele Regina Overwiening, sağlık büfelerini “gereksiz paralel sağlık yapıları” olarak eleştirdi. Overwiening, eleştirisini “Hastalar mümkün olduğu kadar en iyi şekilde bilgilendirilmeli ve sağlık hizmeti verenlere koordineli bir şekilde ulaştırılmalıdır.” şeklinde gerekçelendirdi.