Almanya’da Eczanelerde Tehlike Çanları Çalıyor: Çocuk İlaçlarında Kriz Büyüyor!
Almanya’da grip dalgası devam ederken, çocuk ilaçlarında kriz büyüyor. Ibuprofen ve Paracetamol gibi ateş düşürücü ilaçlar giderek azalıyor.
- ALMANYAGündem
- 15 Aralık 2022
Almanya’da grip dalgası devam ederken, ateş düşürücülere yoğun talep var. Özellikle çocuklara yönelik ilaçlar giderek azalıyor. Buna göre, Çocuk Doktorları Birliği, hükümete, “hızlı bir şekilde harekete geçme” çağrısında bulundu.
“hükümet çalışma başlatmalı”
Ülke genelinde çocuk ilaçlarının temini bağlamındaki problemler nedeniyle Çocuk Doktorları Birliği, hükümete yaptığı çağrıda, “Korona salgınının başlangıcında olduğu gibi, acil durumlarda azalan ateş düşürücü, bazı antibiyotik ve benzer ilaçların hızlı temini için siyasetçiler harekete geçmeli ve bu ilaçlara tekrardan ulaşılması yönünde bir çalışma başlatmalı.” ifadeleri yer aldı.
“zavallıca bir durum”
Birlik Başkanı Thomas Fischbach, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ibuprofen ve Paracetamol gibi ateş düşürücü ilaçlara yoğun talep söz konusu. Böyle basit ilaçların artık sık sık ulaşılamaz hâle gelmesi zavallıca bir durum.” diye konuştu. Velilerin çaresiz şekilde muayenehanelere gittiğini belirten Fischbach, eczane çalışanlarının da suçsuz yere müşterilerin şikayetlerine maruz kaldığını belirtti.
“ihale yasasını değiştirmek istiyoruz”
Sağlık Bakanlığı’ndan bir sözcü, son olarak kasım ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilaçlarla ilgili ihale yasasını değiştirmek istediklerini açıklamıştı. Bununla birlikte sadece belirli tedarikçilere bağlılığın ortadan kaldırımasının amaçlandığı kaydedilmişti.
“eczacılara karşı güven sorunu var”
Öte yandan Almanya’nın Düsseldorf kentine yakın Ratingen şehrinde bir eczanede çalışan Eczacı Zehra Budak da konuyla alakalı Camia Haber’e açıklamalarda bulunurken, “İlaçların azaldığı doğru. Hatta sadece çocuklar için değil, genel manada birçok ilaca ulaşamayabiliyoruz.” diye kaydetti. Bundan ziyade müşterilerde eczacılara karşı güven sorunun da söz konusu olduğunu ve problemin bu ne nedenle de büyüdüğünü belirten Budak, “Reçetede yazan ilaç mevcut olmadığında, aynı içerik ve etkiye sahip alternatif bir ilaç öneriyoruz fakat bu müşteriler tarafından çoğu zaman kabul edilmiyor.” diye ekledi.(bb)