Yazarlar

Almanya’da İş Anlaşmalarındaki Deneme Süresi

Almanya’daki işle alakalı yasalar bir deneme süresi olması gerektiğini şart koşmaz. Dolayısıyla bu “iş anlaşmasında böyle bir madde yok ise, deneme süresi de yoktur.” demektir.
22 Aralık 2022

Almanya’da iş anlaşmalarındaki deneme süresi en fazla 6 ay olabilir. Mesleki eğitim ise bir istisnadır. Kanuna göre mesleki eğitimde asgari azami 4 aylık bir deneme süresi öngörülmektedir. Deneme süresinin ne kadar olacağı ise sözlü olarak da anlaşılabilir, lakin ileride oluşan bir anlaşamama durumunda iş veren bunu yazılı olmadıktan sonra zor ispat edebilir.Normal bir iş sözleşmesinde deneme süresi kararlaştırılmamışsa, işveren ve çalışan iki haftalık daha kısa olan ihbar süresinden yararlanır. İki hafta ise asgaridir. Daha uzun bir ihbar süresi belirlenmiş ise iki taraf için de bu süre geçerlidir. İş anlaşmasını sonlandırmak için ise işverenin herhangi bir sebep öne sürmesi gerekmez.

Yazarlar | 15 Ekim 2022 Evdeki Çalışma Odasına Vergi İndirimi 15 Ekim 2022

Deneme Süresinde Hamilelik

Deneme süresinde hamile olan kadınlara deneme süresine rağmen iş güvencesi verilmektedir. Hamilelik sürecince ve doğumdan 4 ay sonrasına kadar işine son verilemez. Ayriyeten doğumdan 6 hafta öncesi ve doğumdan sonra 8 hafta çalıştırma yasağı vardır. Hamileliği iş verene erkenden haber vermekte fayda vardır. Zira kadını ve çocuğu korumak amacıyla belli işler yapılamaz hâle gelir ve iş verenin uygun başka bir iş vermesi gerekir. Eğer bir kadın iş verene hamile olduğunu bildirmeden bir ihbar gelirse iki haftalık bir süre içerisinde durum bildirilirse ihbar geçersiz sayılır. Sadece istisnai durumlarda ve tetkik merciinin onayı ile bir hamile kadının veya yeni doğum yapmış bir annenin işine son verilebilir.

Toplum | 22 Haziran 2022 Almanya’da Leihfirmada Çalışanlara Müjde: Maaşlar Zamlanıyor! 22 Haziran 2022

Deneme Süresindeki İzin

Federal Tatiller Yasası’na göre, çalışan başlangıçta yıllık tatilin tamamını kullanma hakkına sahip değildir. Bu, önce onu kazanması gerektiği anlamına gelir. Her çalıştığı ay için senelik iznin 1/12 sini elde etmektedir. Senelik izin hakkı ise 6 aydan fazla çalışanlar için vardır. Dolaysıyla deneme süresi 6 aydan kısa olsa da senelik izin hakkı deneme süresinin bitmesiyle değil 6 ayın dolmasıyla elde edilir.

Özel izinler (cenaze, doğum vs.) veya “maaşsız izin” haklarında ise deneme süresinde bir farklılık bulunmuyor bu haklar deneme süresinde de geçerlidir.

Pin It on Pinterest

Paylaş