Gündem

“İnternette Bir Vahşet Yaşanıyor; Nefret Suçları İnternetten Yayılıyor”

2022 yılının nefret suçlarının istatistiğini açıklayan Berlin Savcılığı,  internette bir vahşetin yaşandığını ve nefret suçlarının çok büyük bölümünün internet aracılığıyla yapıldığını açıkladı.
31 Aralık 2022
@shutterstock

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan tespitlere göre, 2022 yılında sadece Ağustos ayı sonuna kadar 2 bin 606 nefret suçu kayıtlara geçti. Dinî inanç, siyasi görüş ve cinsel eğilimler sebebiyle yapılan bu saldırıların 961’i internet üzerinden işlenen suçlardan oluşuyor.

Berlin Başsavcısı Ines Karl, şüphelilerin 659’unun kim olduğunun bilindiğini açıklarken, “İnternette bir vahşet yaşanıyor. Bunun sebebinin uzun süredir buna karşı çok az şey yapıldığı ve net bir kırmızı çekilmemesi olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Soruşturmaların Büyük Kısmına Dava Açılamıyor”

İnternetteki nefret suçlarını araştıran ve 2020 yılında Berlin Savcılığı bünyesinde Halle ve Hanau’daki ırkçı saldırıların ardından kurulan Nefret Suçları Merkez Ofisi bu alanda çok az şey yapıldığını belirtirken, yapılanların suç sayılabilmesi için çıtanın yüksek tutulduğundan da şikayetçi oldu.

Berlin Başsavcısı Ines Karl, soruşturulan olayların çoğunda dava açılamadığını, mağdur tarafından nefret söylemi ve suç olarak algılanan bir çok ifadenin hâlihazırda ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

Berlin Nefret Suçları Merkez Ofisi’ne göre, 2021 yılında 64 davada sözlü duruşma yapılmaksızın sadece para cezası verilebildi.

Nefret Suçları Azalsa da Yüksek

Berlin’de Kovid-19 pandemisinin damgasını vurduğu 2021 yılında 1637’si internet üzerinden olmak üzere toplam 3 bin 735 nefret suçu tespit ederken, ofisin kurulduğu 2020 yılında ise 2 bin 68 nefret suçu vakası kaydedilmişti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş