Gündem

AAD: Evlilik Yoluyla Avrupa’ya Gelenler İçin Dil Şartı Yasal Değil!

Avrupa Adalet Divanı, Danimarka’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşın aile birleşimi için yaptığı başvuruda dil şartı aranmasının yasal olmadığına hükmetti.
05 Ocak 2023
@aa

Avrupa Adalet Divanı (AAD), 1979 yılından beri Danimarka’da ikamet eden Türkiye kökenli bir vatandaşın aile birleşimi başvurusunda dil şartı aranmasının yasal olmadığına hükmetti. Söz konusu kararın gelecek başvurular için örnek teşkil etmesi bekleniyor.

“hukuka aykırı kısıtlama teşkil ediyor”

AAD, söz konusu dil testinin hukuka aykırı bir kısıtlama teşkil ettiğine ve Türkiye kökenli çalışanlarla evli olan kişiler için koşulları daha da zorlaştırdığına hükmetti. Buna göre Danimarka aile birleşimi başvurularında bundan sonra dil şart koşmayabilir.

Almanya’da da dil şartı koşuluyor

Almanya’da da durum farklı değil. Aile birleşimi için ülkeye giriş yapmadan önce dil şartı gerekiyor. Buna göre Alman hükümetinin de bu alınan yeni karara uyup uymayacağı merak konusu.

Almanya’da 2007’den beri devam ediyor

2007 yılından beri devam eden uygulamayla ilgili tartışmalar ise son bulmuyor. Uygulamayı eleştirenler, Almanca’nın en iyi şekilde öğrenilmesinin sadece Almanya’da mümkün olduğunu belirtiyor. Ayrıca ülkede yaşayan AB vatandaşlarının yabancı eşlerinin dil sınavı olmaksızın ülkeye girişine hâlihazırda izin veriyor olması da yapılan eleştiriler arasında.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş