Gündem

“Dünya’daki Ekonomik Kriz, Zenginleri Daha Zengin Yaparken, Yoksulları Daha da Yoksullaştırıyor”

Oxfam insanî yardım kuruluşları birliği yayımladığı bir raporda, dünyadaki her ekonomik krizin zenginlerin servetini artırdığını, yoksulları da daha yoksullaştırdığını tespit etti.
16 Ocak 2023
Oxfam hazırladığı raporu “En zenginlerin var olma mücadelesi” başlığı altına yayımladı ve zenginlerin daha da vergiye tabi tutulmasını isteyen göstericilerin resmini kullandı. @oxfam

Uluslararası insanî yardım kuruluşu birliği ve insan hakları örgütü Oxfam, dünyanın içinde bulunduğu ekonomik krizin “zenginleri daha çok zengin edebilmenin krizi” olduğun açıkladı. Ekonomik krizi “En zenginlerin var olma mücadelesi” olarak değerlendiren Oxfam, son yıllardaki ekonomik krizlerin sonuçlarını değerlendirdiği raporunda, dünyada her 10 kişiden birisinin açlıkla mücadele etmesine rağmen, her ekonomik krizden dünyanın en zenginlerinin yeniden en zengin olarak karşımıza çıktığını gündeme getirdi.

Son iki yılda pandemi dolayısıyla gıda ve enerji şirketlerinin kârlarını katlayarak artırdığına dikkat çeken Oxfam raporuna göre, dünyadaki en zengin yüzde 1’lik kesim, dünyada oluşan yeni servetin neredeyse üçte ikisini ele geçirdi. Bu miktar dünyanın geri kalan yüzde 99’lık nüfusun toplam gelirinin neredeyse iki katına tekabül ediyor.

Milyarderlerin servetinin her gün 2,7 milyar dolar arttığını, buna rağmen, milyarderlerin vergi yüklerinin, dar gelirlilerin ise alım gücünün enflasyon yoluyla her geçen gün azaldığına işaret edilen Oxfam raporuna göre, geçen yıl, tüm dünya gıda ve enerji krizi sebebiyle yoksulluğa düşerken, 800 milyondan fazla insan da açlıkla mücadele ederken zengin gıda ve enerji şirketleri 257 milyar dolar kâr etti.

Rapor ayrıca, dünyada toplanan her 1 Dolarlık verginin sadece 4 Cent’inin servet sahipleri tarafından ödendiğini, milyarderlerin yarıdan fazlasının vergi cenneti olan ülkelerde ikamet ediyor göründüklerini de ortaya koyuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş