Gündem

Almanya’da Kadınlar 40 Yıl Çalıştıktan Sonra Emeklilikte Yoksulluğa Düşüyor

Almanya’da 40 yıl tam zamanlı çalışan 7 milyondan fazla kadının üçte birisinin 1000 Euro’dan, 4 milyona yakın kadının da 1.200 Euro’dan daha az emekli maaşı alacağı açıklandı.
17 Ocak 2023
@shutterstock

Almanya’da tam zamanlı bir işte çalışan her üç kadından birinin, 40 yıl çalıştıktan sonra yoksulluğa düşececeği açıklandı. Çalışma Bakanlığı, ülkede çalışan her üç kadından birisinin ayda 1.000 Euro’dan daha az emekli maaşı alacağını bildirdi.

Sol Parti’nin (Die Linke) sorularını cevaplayan Federal Çalışma Bakanlığı, tam zamanlı çalışan yaklaşık 2,7 milyon kadının, 40 yıllık çalışmanın ardından emekli maaşlarının 1.000 Euro’yu geçmeyeceğini ifade etti.

“Felaket Rakamları”

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch, soru önergesine Çalışma Bakanlığının verdiği cevabı değerlendirirken, emeklilik maaşı rakamlarının bir felaketi gösterdiğini açıkladı. Acil bir emeklilik reformu da isteyen Bartsch, ülkedeki enflasyonun da dikkate alındığında 40 yıllık çalışma sonunda milyonlarca kadının en fazla 1.200 Euro emekli maaşı alabileceğini, bunun da kadınların emeklilikte yoksulluğa sürüklendiğini gösterdiğini ifade etti.

3.8 Milyon Kadın 1.200 Euro’dan Az Alacak

Almanya’da tam zamanlı olarak çalışan toplam 7.1 milyon kadının yüzde 38’i 1.000 Euro’dan daha az maaş alacak. 7.1 Milyon çalışan kadının 3.8 milyonu da 1.200 Euro’dan daha az emekli maaşı alacak. Bakanlığın Sol Parti’ye verdiği cevaba göre, Almanya’da erkeklerin yanı sıra kadınların da 1.000 Euro veya daha fazla net emekli maaşı alabilmeleri için 40 yıl boyunca kesintisiz olarak ayda brüt 2.844 Euro kazanmaları gerekiyor. İşçilerin 1.200 Euroluk emekli maaşına hak kazanabilmeleri için ise 40 yıl boyunca aylık brüt 3.413 Euro ücret almaları gerekiyor.

“Korkunç Rakamlar Yeni Değil”

Almanya Çalışma Bakanlığı’nın kadınların emekliliği ile ilgili cevaplarını değerlendiren ver.di sendikası sosyal politikalar başkanı Judith Kerschbaumer de “Rakamlar korkutucu ama yeni değil.” açıklamasında bulundu. Judith Kerschbaumer “Bu rakamlar yeni olmadığı gibi, kadınların çalıştığı alanlarda kadınlara verilen ücretler artırılmadığı sürece emeklilik maaşları da aynı kalacak.” dedi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş