Toplum

Belçika’da Yeni Kampanya: “Cep Telefonunuza Değil Yola Odaklanın!”

Belçika'da trafikte cep telefonu kullanımına karşı yeni bir kampanya başlatıldı. "Cep telefonunuza değil, yola odaklanın" adlı yeni kampanya ile farkındalık oluşturularak sürücülerin trafiğe odaklanmaları hedefleniyor.
Esra Çelik
30 Ocak 2023

Belçika’da Flaman Trafik Kurumu (VSV), direksiyon başında telefon kullanımına karşı yeni bir kampanya başlattı. VSV tarafından yapılan bir ankette 10 Flaman sürücüden 3’ünün cep telefonunu bir yere sabitlemeden arabada neredeyse her yolculukta kullandığını ve üç sürücüden biri ise cihaz ön panelde sabit bir tutucudayken telefonuyla meşgul olduğunu gösteriyor.

Bilindiği üzere telefonların kucakta veya yolcu koltuğundayken kullanmak yasaktır. VSV’nin bildirdiğine göre, 3 Mart 2022’den bu yana cep telefonları yalnızca cihaza uygun bir tutucudaysa kullanılabilir, ancak bu da güvenli değildir. Flaman Ulaştırma Bakanı Lydia Peeters, “Sonuç itibariyle ekrana baktığınız birkaç saniye boyunca körü körüne araba kullanıyorsunuz ve aniden beklenmedik bir şey olduğunda tepki veremezsiniz. Bu görsel dikkat dağınıklığı, sizin ve diğer yol kullanıcılarının hayatını tehdit edebilir” dedi.

Araç kullanırken 10 sürücüden 3’ü cep telefonunda

“Cep telefonunuza değil, yola odaklanın” adlı yeni kampanya ile VSV, sürücülerin trafiğe odaklanmalarına yardımcı olmak istiyor. VSV sözcüsü Werner De Dobbeleer, “Güvenli bir sürüş, iyi bir hazırlıkla başlar” diyor. “Rotanızı önceden belirleyin veya sürmeye başlamadan önce en sevdiğiniz müziği hazırlayın. O zaman yolda sadece daha güvenli değil, aynı zamanda çok daha rahat olursunuz.” Kampanyanın sloganlarından biri ise “Araba kullanmak, bir süre müsait olmamak için en iyi mazerettir”. olarak belirlendi.

Flaman polisi geçtiğimiz yılın ilk yarısında 33 bin 567 cep telefonuyla araba kullanma suçu tespit etti. Araç kullanırken izinsiz mobil cihazı kullanımı yasalarda üçüncü derece ihlal olarak geçiyor ve cezası 174 Euro artı idari masrafları kapsıyor. Kuralları ihlal eden polis mahkemesine çağrıldığında yargıç 240 ila 4 bin euro arasında para cezası verebiliyor ve araç kullanma yasağı da uygulanabiliyor. Acemi sürücüler, tekrar araç kullanmalarına izin verilmeden önce en az teori veya pratik sınavına tabii tutuluyor. Tekrarı halinde daha da ağır cezalar uygulanabiliyor.

Kampanya çerçevesinde belirlenen sloganlar, Flaman Bölgesi’nin her noktasındaki reklam panoları, yol kenarları ve benzin istasyonlarında gösterilecek.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş