Fransa’da Müslüman Basketçi Başörtüsü Nedeniyle Sahadan Men Edildi

Fransa’da Müslüman Basketçi Başörtüsü Nedeniyle Sahadan Men Edildi

Fransa’nın başkenti Paris’te bir basketbol kulübünde oynayan Salimata Sylla, başörtüsü nedeniyle sahadan men edildi.

Özlem Sezer

Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyindeki Aubervilliers semtinde bir basketbol kulübünde oynayan Salimata Sylla, başörtüsü nedeniyle maçın hakemi tarafından sahadan men edildi. Ocak ayının başında gerçekleşen olayla ilgili Sylla, açıklamalarda bulundu.

”daha önce böyle bir şey yaşamadım”

Salimata Sylla, daha önce bu tarz bir olayla karşılaşmadığını belirtirken, Aubervillier Kulübü’nün başkanının gözü önünde hakemin böyle ırkçı bir muamelesine maruz kaldığını söyledi. Kulüp Başkanı’nın olaya tepki gösterdiğini fakat yedek kulübesinde kalmaya zorlandığını ifade etti.

”kendimi aşağılanmış hissettim”

Salimata Sylla, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu maç için mücadele ettim ve kadroda yer almaya hak kazandım. Üç saat süren bir yolculuk yaptım. Sahada yerimi aldım, arkadaşlarımla ısınırken, sırf başörtüm nedeniyle sahadan men edildim. Kendimi aşağılanmış hissettim.

“Ekipte etkileyici bir yeri var*

Kulüp Başkanı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Özellikle sporu, gençler ve kadınlar noktasında daha kapsayıcı ve erişilebilir kılmak için çeşitli kampanyalarda spor markaların elçisi olarak çalışan biri olan Salima’nın bu durumla karşı karşıya kalması anlaşılmaz. Ekipte de çok sağlam ve etkileyici bir yeri var.” diye belirtti.

2024’te yasak kalkacak

Fransa Basketbol Federasyonu basketbol müsabakalarında kadın oyuncularına başörtüsü takmayı yasaklıyor. Ancak 2024 Paris Olimpiyatları’nda yabancı oyunculara bu noktada izin verilecek.