Kanada

Kanada, Çin’den Kaçan 10 Bin Uygur’u Ülkeye Kabul Edecek

Kanada Parlamentosu, Çin'den kaçan ancak geri dönmeleri için baskı yapılan 10 bin Uygur mültecinin ülkeye kabulüne ilişkin önergeyi oy birliğiyle kabul etti.
04 Şubat 2023
Kanada'nın 2 yıl içinde 10 bin uygur mülteci kabul etmesini öngören tasarı öncesinde Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa Başbakan Justin Trudeau ile görüştü.

Kanada Parlamentosu, Çin’den kaçmak zorunda kalan 10 kadar Doğu Türkistan’lı Uygur’un mülteci olarak Kanada’ya kabul edilmesini içeren bir teklifi kabul etti. Oy birliğiyle kabul edilen teklife Başbakan Justin Trudeau ve bakanlar da olumlu oy verdi.

Parlamentoda kabul edilen önergeyi sunan Kanadalı milletvekili Sameer Zuberi, düzenlediği basın toplantısında, on binlerce kişinin bölgeden kaçtığını belirterek en az 1600 kişinin Çin’in emriyle diğer ülkelerde gözaltına alındığı veya zorla ülkelerine geri gönderildiğini iddia etti.

Zuberi, Başbakan Justin Trudeau ve kabinesinin önergeyi desteklemek için oy kullandığını, bağlayıcı olmamasına rağmen hükümetin “bunu (önerge) gerçekleştirme niyetinin” olduğunu söyledi.

Zuberi, “(Önerge) Uygur halkına yönelik insan hakları ihlallerini kabul etmediğimizin açık işaretidir.” dedi.

Önerge, 2024’ten başlanarak 2 yılda 10 bin Uygur’un Kanada’ya yerleştirilmesini kapsıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, geçen sene Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerine ilişkin bir rapor yayımlamıştı.

Raporda, Çin’in Sincan’daki baskıcı ve ayrımcı uygulamalarının etkisinin sınırları aştığı, tutuklamalar ve eğitim kamplarında zorla çalıştırmalardan ötürü birçok kişinin ailesinden ayrı düştüğü veya baskı ortamından ötürü ülkelerini terk etmek zorunda kaldığı vurgulanmıştı.

Pekin yönetimi ise kampların terörle mücadele ve azınlıklara mesleki eğitim sağlama açısından önemli olduğunu savunuyor. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş