Nihayet: Almanya Depremzedelere Vize Kolaylığı Sağlama Kararı Aldı

Almanya, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere vize kolaylığı sağlamak için görev gücü oluşturdu. İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in vize kolaylığı açıklamasını Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da doğruladı.

Almanya nihayet, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelerin Almanya’daki akrabalarının yanına gelebilmelerini kolaylaştırma kararı aldı. Kararı Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da doğruladı ve depremzedelere vize kolaylığı sağlamak için Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortak bir görev gücü oluşturulduğunu açıkladı.

Vize kolaylığına ilişkin ilk açıklamayı Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser yapmıştı. Faeser, medyaya yaptığı açıklamada, Almanya’da yaşayan Türkler ve Suriyelilerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yakın akrabalarını 3 aylık süreyle Almanya’ya getirebilmeleri için vize kolaylığı sağlanmasını planladığını bildirmişti.

Baerbock, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Almanya’daki Türk ve Suriyeli ailelerin depremden etkilenen yakınlarını, “barınma veya tıbbi tedavi ihtiyaçları” için bürokratik olmayan yollarla geçici olarak yanlarına almalarına yardım etmek istediklerini belirtti.

Vize işlemi Bürokratik Olmayan Hâle Getirilecek

Baerbock, “Almanya Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile çalışmalarına hemen başlayan bir görev gücü oluşturduk. Amaç, depremden etkilenenler için vize prosedürlerini mümkün olduğunca bürokratik olmayan hale getirmek. Bunun için Türkiye’deki misyonlarımızda kadromuzu artırdık ve kapasiteleri yeniden tahsis ettik.” ifadelerini kullandı.

Daha önce Berlin Eyaleti Başbakanı Franziska Giffey, eyalet hükümetinin, kentte yakınları olan depremzedelerin Berlin’e gelebilmeleri için ülkeye giriş şartlarını ve vize alma koşullarını kolaylaştırma konusunda mutabık kaldığını ifade etmiş, bazı siyasetçiler de depremlerden etkilenenlerin Almanya’ya, yakınlarının yanına geçici bir süreliğine gelebilmelerinin sağlanmasını istemişti.

Çelişkili Açıklamalar

Almanya Dışişleri Bakanlığı, önce depremzedeler için vize kolaylığı sağlanacağını bildirmiş daha sonra da, her hangi bir değişiklik olmadığını açıklamıştı. Bu haberin hazırlandığı sırada (09.30) bakanlığın ilgili sayfasındaki bilgi hâlâ duruyordu. (c/aa)