Gündem

Almanya’da Federal Kabine Onayladı: Tüm Vatandaşlar İçin Pahalaşacak!

Almanya’da bakım sigortalarında yeni reform ile temmuz ayı itibariyle daha fazla bakım sigortası primi ödenmesi öngörülüyor. 
06 Nisan 2023
Arşiv Foto @Facebook

Almanya’da Federal Kabine, Federal Sağlık Bakanı Lauterbach’ın uzun süreli bakım sigortası primlerini (Pflegeversicherungsbeitrag) arttırma planlarını onayladı. Buna göre 1 Temmuz itibariyle bakım primi 0,35 oranında zamlanacak. Hali hazırda bu oran yüzde 3,05, çocuksuz kişiler için ise yüzde 3,40.

Emeklilerin cebi daha fazla yanacak

Emeklilerde ise durum daha farklı. Çalışanların söz konusu primin yarısının kendisi, diğer yarısının ise iş veren tarafından karşılanmasına karşın emekliler primin tamamını kendisi karşılamak zorunda. Bunun üzerine bakım primi bir de yeni yasayla birlikte yüzde 4 oranında olacak. Bu nedenle özellikle tam prim ödemek zorunda olanların cebi daha fazla yanacak. Emekilerin yanında kendi işyeri olan kişiler de bu sınıf içerisinde yer alıyor.

1 Temmuz’dan İtibaren Bakım Sigortası Primi ortalama olarak şu şekilde olacak:

Brüt MaaşBakım Sigortası Primi (eski)Bakım Sigortası Primi (yeni)
1000 Euro30,50 Euro34,00 Euro
1500 Euro45,75 Euro51,00 Euro
2000 Euro61,00 Euro68,00 Euro
2500 Euro76,25 Euro85 Euro

bakıma muhtaç kişilerin yaşadığı ailelere maddi yardım sağlanacak

Çocuklu ve bakıma muhtaç kişilerin yaşadığı ailelere maddi yardım sağlanacak. Lauterbach, hedeflerinin, bakıma muhtaç olan kişileri giderek artan bakım sigortası primlerinden korumak ve bu kişilere bakım sigortası için mali güvence vermek olduğunun da altını çizdi. Ayrıca yine evde bakıma muhtaç olanların 2024 yılının başında mali destek alacağını vurguladı.

yakın akrabaya bakım nedeniyle geçici olarak çalışamayan kişilere destek genişletilecek

Öte yandan bir yakın akrabasının bakıma muhtaç olması nedeniyle geçici olarak çalışamayan kişilere yönelik destek de genişletilecek. Hali hazırda bu kişiler yılda en fazla on gün bakım destek ödeneği alıyor. Yeni taslağa göre ise söz konusu 10 günlük yardım, bakıma muhtaç her yakın akraba için ayrı ayrı talep edilebilecek.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş