Emeklilik, Mobil Cihaz, Yabancı Plakalı Araçlar… Avrupalı Türkler İçin Seçim Vaatleri Açıklandı!

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri öncesi, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına dönük seçim vaatlerini açıkladı.

Türkiye, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için sandık başına gidecek. Seçimlerde yurt dışında yaşayan 3 milyon 286 bin 786 seçmen de oy kullanacak.  Partiler,  Avrupalı Türkler için de seçim vaatlerini açıklamaya başladı. Buna göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) oluşturduğu seçim vaatlerini paylaştı. Emeklilikten askerliğe, toki projelerinden, eğitime kadar birçok alanda vaatler mevcut.

Yurt Dışından Getirilen Araçlar

Geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye getirilen araçların 730 günlük kalma süresini tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirebilmesi için, yurt dışında en az 185 gün kalma şartı 30 güne düşürülecek.

Emeklilik

Yurt dışı borçlanması yoluyla emekli olanlara yurt dışında tam zamanlı çalışma hakkı tanınacak.

TBMM’de Temsil

Yurt dışındaki vatandaşlara ait konu ve taleplerin TBMM’de daha güçlü şekilde temsil edilmesine yönelik çalışma ve düzenlemeler yapılacak.

Toki Projeleri

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik başta İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir olmak üzere farkı illerde yeni TOKİ projeleri başlatılacak.

Eğitim Çalışmaları

Yurt dışında yaşayan 10 bin gence her yıl eğitim, kariyer gelişimi ve kültürel programlar kapsamında Türkiye’ye götürülecek. Vatandaşların çifte vatandaşlık hakkını desteleyecek hem Türkiye’de hem bulundukları ülkelerde vatandaşlık haklarından yararlanmaları için gerekli yasal ve diplomatik adımlar atılacak. Yurtdışındaki vatandaşların tatil dönemlerinde Türkiye’ye THY’le gidip dönebilmelerini sağlamak öncelikli hedeflerden biri olacak.

Konsolosluk İşlemleri Koordinasyon Kurulu

Konsolosluk işlemleri için internet ortamı üzerinden on başvuru imkânı getirilecek. Yurt dışındaki vatandaşlara yönelik faaliyetleri bulunan kamu kurumları için bir koordinasyon kurulu oluşturulacak.

[post-refarans id=”40502″ taraf=”sol”]

Gezici Konsolosluk

Gezici konsolosluk hizmeti sayısı artırılacak.

Yurt Dışı Türkler Buluşması

2010 yılında kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurt dışında da teşkilatlanması ve yurt dışında YTB müşavirliklerinin açılması sağlanacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımın katılımıyla iki yılda bir Yurt Dışı Türkler Buluşması programları düzenlenecek. Yurt dışında üniversite eğitimi alan gençlerin teknoloji, diplomasi, hukuk, iletişim gibi alanlarda Türkiye’de staj yapmaları kolaylaştırılacak. E-tebligat uygulaması yurt dışında yaşayan vatandaşlar için yaygınlaştırılacak.

Çift Dilli Anaokulu

Okul öncesi ana dil yetkinliği ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik çift dilli anaokulu çalışmaları desteklenecek.

Mobil Cihazlar

Yurt dışından götürülen mobil cihazların Türkiye’de kayıtsız kullanım süreleri yurt dışında yerleşik vatandaşlar için 120 günden 180 güne çıkartılacak.

Askerlik

Yurt dışında yaşadıkları ülkelerde askerlik yapanların ikili anlaşmalar çerçevesinde askerliklerinin Türkiye’de tanınması sağlanacak.

CHP’nin Seçim Vaatleri

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP)’nin Avrupalı Türkler için seçim vaatleri ise şu şekilde:

Yurt Dışı Seçim Çevresi

Vatandaşların sorunlarının TBMM’ye daha etkin şekilde taşınması için yurt dışı seçim çevresi oluşturulacak ve 15 milletvekili ile doğrudan Meclis’te temsili sağlanacak.

Sağlık

Yurt dışındaki vatandaşlar, Türkiye’de sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanacak.

Emeklilik

Türkiye’deki emeklilik maaşları iyileştirilecek. Türkiye’de emekli olmuş vatandaşların yurt dışında çalışmasının engelleyen tüm kısıtlamalar kaldırılacak.

Askerlik

Dövizle askerlik bedelinde indirim yapılacak. Askerlik bedelini ödeyemeyen yurt dışındaki vatandaşlar, toplumsal hizmetlerde çalışarak askerliklerini tamamlayacak.

Araç Kullanımı

Vatandaşların yurt dışında Türkiye’ye gittiği araçların süre kısıtlaması beş yıla çıkacak ve sürücü kısıtlaması kaldırılacak.

Telefon Kullanımı

Yurt dışındaki vatandaşların cep telefonlarına uygulanan 4 aylık süre sınırlaması kalkacak. Yurt dışından telefon alımında pasaport şartı kaldırılacak.

Otomatik Bilgi Paylaşımı

Otomatik Bilgi Paylaşımı’nda yaşanılan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için gerekli diplomatik girişimler yapılacak. Bu konuda, konsolosluklarda resmi danışma hizmeti verilecek.

[post-refarans id=”41475″ taraf=”sag”]

Mavi Kartlılar

Mavi kartlılara yönelik ayrımcılık bitirilecek, söz verilen eşit imkanlar sağlanacak. Hak kayıpları ve mağduriyetler ortadan kalkacak.

Ulaşım

Uçak biletlerindeki fahiş fiyat uygulamaları son bulacak. Türkiye’ye araçlarıyla gelen vatandaşların yolculuk boyunca yaşadıkları güvenlik sorunları, sınır kapılarında uzun bekleme süreleri ve uygulanan cezai işlemler vb. tüm sıkıntıları çözülecek.

Konsolosluk Hizmetleri

Yurt dışında artan nüfusa göre yoğun bölgelerde yeni konsoloslukların açılması ve mobil konsolosluk hizmetinin yaygınlaşması sağlanacak. Konsolosluk işlemleri elektronik ortamda gerçekleşecek ve bürokratik engeller ortadan kaldırılacak.

Eğitim

İhtiyaç duyulan alanlar için eğitim ataşesi ve öğretmen atamaları yapılacak ve atamalarda Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli eğitimcilere öncelik verilecek. Yurt dışında başladıkları eğitimlerine Türkiye’de devam etmek isteyen gençler, yıl kaybına uğramayacak.

Diplomatik Girişimler

Çifte vatandaşlık hakkının kazanılması için gereken tüm diplomatik girişimler yapılacak.

Cenazeler

Cenazelerinin Türkiye’ye getirilmesi için imkanı olmayan ailelere devlet desteği sağlanacak.

Yapısal Sorunlar

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik çalışmaları koordine edecek bir Yurtdışı Türkler Bakanlığı kurulacak.