Aile

“Çocuk Misafirler” Ama Nasıl?

Çocuklar bazı akşamlarda en iyi arkadaşlarının evine misafir olmak istiyor. Anne ve babalar da genellikle buna izin vermiyor. Peki, çocuklar neden arkadaşlarına misafir olmak istiyor?
Gülümser Arslan
03 Mayıs 2023
@Shutterstock

İnsanın en önemli ihtiyaçlarından biri de çevresinde onu koruyan, anlayan ve destekleyen insanların olmasıdır. İlk bebeklik yıllarında güvenli bir aile ortamı insanın bu ihtiyacını giderirken, ilerleyen yaşlarda aile dışında farklı sosyal çevre ihtiyacı ön plana çıkmaktadır.

YAŞITLARIYLA VAKİT GEÇİRME İSTEĞİ

Çocuk en geç dört yaş civarı arkadaşlıkla ilgili cümleler kurmaya ve bu ihtiyacını belirgin bir şekilde ifade etmeye başlar. Farklı sosyal ortamlarda arkadaşlarıyla yaşadığı şeyler onun en önemli gündemi hâline gelir. Hatta hangi çocukların “en iyi” ya da “en yakın” arkadaşı olduğuna kendince karar vermiştir bile. Hâliyle bu arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmek isteyebilir.

Yaş ilerledikçe arkadaşlarla geçirilen vaktin kıymeti de artar. Bu yüzden çocuklar bu zamanları artırmanın yollarını arar. Ortak alanların dışında kendi özel alanlarında da birlikte vakit geçirmek, oyunlar oynayıp, eğlenmek isteyebilirler. Bunun için farklı yaş dönemlerinde her çocuk kendine yakın bulduğu arkadaşını evinde misafir etmek ya da onun evinde kalmak isteyebilir. Bu isteğin altında yatan sebeplerden bazıları bu tür arkadaşlar ile paylaşımlarını arttırmak, daha fazla oyun oynamak ve arkadaşlık ilişkilerini daha da geliştirmektir. Bu durum çocuğun aynı zamanda özgüven gelişimine de katkı sağlar.

Aile | 31 Mayıs 2020 Ailede Anne Huzurun Temel Unsurudur, Baba Sevgisi İse Özgüveni Artırır 31 Mayıs 2020

ARKADAŞLIK VE SOSYALLEŞME

Çocuk için arkadaşları ile kurduğu ilişkiler şüphesiz çok önemlidir. İster okul ister başka çevrelerden olsun, arkadaşlar ve onlar ile kurulan ilişkiler, çocuk için aile ile kurulan ilişkilerden sonraki en önemli ilişkilerdendir. Çocuğun ruhsal, zihinsel ve duygusal gelişimi bu ilişkilerden edinilen deneyimlerle şekillenir. Aynı zamanda arkadaşlar, sosyalleşme yolunda önemli bir adım teşkil eder. Arkadaş edinebilmek ve bu arkadaşı kendi özel dünyasına sokmak, onunla ev ortamında bir şeyler paylaşmak çocuk için önemli bir değer kazanımıdır. Ailede öğrenilen birçok değer yine bu vesileyle pratiğe dökülür. Böylelikle insanlarla sağlıklı ilişki kurmanın yeni ve farklı yollarını keşfetme, bu yolları ebeveynsiz ortamlarda deneme şansı elde eder.

Tüm bunların yanı sıra arkadaş ile zaman geçirmek her şeyden önce çocuğun duygusal bir ihtiyacıdır. Anne-babalar bu ihtiyacı gidermenin sağlıklı ve güvenli yollarını bulmalı, bunun için uygun ortam ve koşulları oluşturmalıdırlar.

ÇOCUĞUN RUHSAL VE FİZİKSEL GÜVENLİĞİ GÖZETİLMELİ

Ancak söz konusu, çocuğun arkadaşında yatılı kalma istediği olunca daha temkinli davranmakta fayda var. Son yıllarda giderek artan suç oranları ve konuyla ilgili yaşanmış olumsuz örnekler ailelerin bu konuda daha dikkatli olmasını gerektiriyor. Özellikle on yaş altı çocukların yatılı kalma isteklerinin bir süre daha askıya alınması tavsiye edilebilir. Bu durum her ne kadar çocuk için üzücü olsa dahi, onun ruhsal ve fiziksel güvenliği açısından daha uygun bir yaklaşımdır.

ÇOCUKLA İNATLAŞMADAN İKNA YOLUNA GİDİLMELİ

Çocuğun her türlü güvenliği ailesinin sorumluluğundadır ve yine onlar tarafından temin edilmelidir. Anne ve babanın vazifesi, çocuğun başına gelebilecek her türlü tehlikeyi göz önünde bulundurmak, her ne kadar gerçekleşme ihtimali düşük olsa dahi, onu bu tehlikelerden korumaktır. Çocuğun gece arkadaşında kalma isteği en azından çocuğun kendi kendini müdafaa edebileceği yaşa kadar ertelenmelidir. Bu durumu çocuğa izah ederken onunla inatlaşmamak, arkadaşı ve ailesini kötülememek gerekir. Bunun genel bir aile kuralı olduğunu söylemek ve gerekçelerini çocuğu korkutmadan, onu ikna edecek şekilde ifade etmek gerekir.

Ergenlik çağındaki çocukların bu istekleri ise oluşabilecek her türlü güvenlik açıkları giderildikten ve uygun şartlar ve koşullar oluşturulduktan sonra güvenilir insanların eşliğinde sağlanabilir.

Çocuklarımız gibi en kıymetli varlığımız mevzu bahis olduğunda her şeyi ince eleyip sık dokumak hatta ve hatta “deveyi en sağlam kazığa bağlamak” ve sonrasında Rahman’a tevekkül etmek basiretin bir gereğidir.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş