Toplum

Almanya’da SPD Grubu Solingen Faciası’nı Andı

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Meclisi SPD Grubu, 30 yıl önce Solingen kentinde meydana gelen ırkçı saldırıda hayatını kaybeden Genç ailesi için anma programı düzenledi.
04 Mayıs 2023
@Facebook

Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi SPD Grubu, 29 Mayıs 1993’te Solingen kentinde yaşanan ırkçı saldırı sonrası hayatını kaybeden Genç ailesini anma programı düzenledi. 200’ü aşkın kişinin katılım sağladığı törende konuşan SPD KRV Meclis Grubu Başkanı Thomas Kutschaty, yaşanan olayı “ırkçı saldırı dalgasının en üzücü zirvesi” olarak nitelendirdi. Almanya’da aşırı sağcı saldırıların hala devam ettiğinin altını çizen Kutschaty, “Aşırı sağcılığa kararlılıkla karşı çıkmaya devam etmek için hatırlamak ve farkındalığı artırmak her zamankinden daha önemli.” diye ekledi.

“aşırı sağcı şiddete karşı birlikte durmalıyız”

KRV milletvekili Josef Neumann (SPD) ise yaptığı konuşmada, herkesin aşırı sağcılığın her türüne kararlılıkla karşı durmakla yükümlü olduğunu belirtirken, “Bunu, Solingen’in kurbanları Gürsün İnce, Hatice Genç, Gülüstan Öztürk, Hülya Genç ve Saime Genç’e borçluyuz.” diye kaydetti. Neumann, tüm vatandaşları aşırı sağcı söylem ve şiddete karşı birlikte durmaya çağırdı.

“30 yıl geçmiş olsa bile unutulmamalı”

Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan da törene görüntülü olarak katılım sağlarken, Almanya’da her yıl 20 bin aşırı sağcı suç işlendiğinin altını çizdi. “Irkçılık ve aşırı sağcılık barış içinde bir arada yaşam için ‘en büyük tehlike’ olmaya devam ediyor.” diye ekledi. Alabali-Radovan, Solingen katliamının üzerinden 30 yıl geçmiş olsa bile unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Almanya’da 30 yıldır dinmeyen acı

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde 29 Mayıs 1993’de Genç ailesinin Untere Werner Caddesi’ndeki evleri kundaklanmış, saldırıda Gürsün İnce (28), Hatice Genç (19), Gülüstan Öztürk (12), Hülya Genç (9) ve Saime Genç (5) hayatını kaybetmişti. Yakalanan failler Markus Gartmann, Felix Köhnen, Christian Reher ve Christian Buchholz, hapis cezalarını çektikten sonra serbest bırakıldı. Kimlikleri gizli tutulan failler yaşamlarını Almanya’da sürdürüyor.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş