Gündem

Yurt dışı ve Gümrüklerde 1 Milyon 138 Bin Seçmen Oy Kullandı

Yüksek Seçimi Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışı ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısını açıkladı.
04 Mayıs 2023
@Shutterstock

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısı 1 milyon 138 bin 743 oldu. Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) edinilen bilgiye göre, gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde 27 Nisan’da başlayan oy verme işlemi kapsamında saat 13.00 itibarıyla 1 milyon 138 bin 743 seçmen oy kullandı.

Gümrük kapılarında oy kullanma süreleri

Gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan tarihinde başlayıp 14 Mayıs Pazar günü Türkiye saati ile saat 17:00’de sona erecek. Gümrük kapılarında oy kullanma tarihleri arasında 24 saat oy kullanılabilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise gümrük kapılarındaki oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi saat 08:00’de başlayacak ve 28 Mayıs Pazar günü Türkiye saati ile saat 17:00’a kadar devam edecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup seçim döneminde Türkiye’de bulunanlar gümrük kapılarının herhangi birinde oy kullanabilecek.

Yurt dışında oy kullanabilecek seçmenler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip, yerleşim yeri yurt dışı olan, seçim günü itibariyle 18 yaşını doldurmuş (15 Mayıs 2005 tarihinden önce doğanlar) ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan kişi yurt dışı seçmen olarak oy kullanabiliyor. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabiliyor. Mavi kart sahipleri, Türk vatandaşlığına sahip olmadığı için, oy kullanamazken, Türk vatandaşlığına sahip çifte vatandaşlar oy kullanabiliyor.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 9 Mayıs’a 17.00’ye kadar devam edecek.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş