Gündem

Almanya’da Fabrika Siparişleri Azaldı! Pandemiden Beri En Düşük Seviyede

Almanya'da fabrikalarda üretilen ürünler için siparişler, Mart ayından bir önceki aya kıyasla yüzde 10,7 azalarak sert bir düşüşe imza attı.
05 Mayıs 2023
@shutterstock

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Mart ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede, yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, Martta bir önceki aya kıyasla yüzde 10,7 azaldı.

Almanya’da fabrika siparişleri, zayıflayan küresel ekonominin etkisiyle Martta yüzde 2,2 düşüş beklentisine karşın yüzde 10,7 azalarak Kovid-19- salgınının zirve yaptığı Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşü gösterdi.

ŞUBAT AYINDA YÜZDE 4.5 ARTMIŞTI

Destatis, Martta fabrika siparişlerinin Kovid-19 salgınının zirve yaptığı Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşü gösterdiğini belirtti. Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 2,2 azalması yönündeydi. Şubat 2023’te söz konusu siparişler yüzde 4,5 artmıştı. Destatis açıklamasında, raylı araçların, uçakların, uzay araçlarının ve askeri araçların imalatı gibi diğer araç imalatında martta bir önceki aya göre yüzde 47,4 düşüşün Mart 2023’teki fabrika siparişlerindeki düşüşe önemli katkı sağladığı vurgulandı.

PİYASA BEKLENTİSİ 5 KAT AŞTI

Almanya’da Martta yurt içi toplam siparişler, aylık bazda yüzde 6,8 ve yabancı siparişler yüzde 13,3 düştü. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi’nden yeni siparişler şubat ayına göre yüzde 10,8 ve diğer ülkelerden Almanya’ya gelen siparişler yüzde 14,8 azaldı.

Ülkede Martta ara malı üreticilerinin siparişleri aylık bazda yüzde 7,5 sermaye malı siparişleri de yüzde 14,1 düşüş gösterdi. Tüketim malı üreticilerinin siparişleri ise yüzde 1,1 arttı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş