Almanya’da 40 Yıl Çalışanlar Ancak 1370 Euro Emeklilik Maaşı Alıyor

Almanya’da 40 Yıl Çalışanlar Ancak 1370 Euro Emeklilik Maaşı Alıyor

Almanya’da 40 yıl çalışan bir kimse ortalama 1.370 Euro emeklilik maaşı ancak alabiliyor. Doğu eyaletlerinde ise emeklilik maaşları daha düşük ödeniyor.

Almanya’da 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yapılacak olan emeklilik maaşı zam oranları düşük bulundu.

Sol Parti Milletvekili Sören Pellmann, ülkede emeklilik maaşları ile birlikte çalışanların ücretlerinin de artırılmasını istedi.

Sören Pellman, eski Doğu Almanya eyaletlerinde emeklilik maaşlarının daha düşük olduğuna dikkat çekti ve en az 40 yıllık sıkı çalışma için ortalama 1370 Euroluk emekli maaşı verilmesini “Bu skandal denecek kadar düşük bir miktardır.” diyerek eleştirdi.

“Hem Emeklilik Hem de İşçilik Ücretleri Artırılsın”

Hem Doğu hem de Batı Almanya’da emeklilik maaşlarının yanı sıra işçilik ücretlerinin de artırılmasını isteyen Sol Partili Sören Pellmann, Almanya’daki emeklilik sisteminin işlemez olduğunu ve köklü bir reforma gerekli olduğunu söyledi.

Federal Çalışma Bakanlığı’na göre, emeklilik sigortasına uzun süre prim ödeyen sigortalıların emeklilik maaşı ödemeleri eyaletlere göre değişiyor.

En Yüksek Maaş 1.488 Euro

En yüksek emeklilik maaşı Saarland eyaletinde ödeniyor. Bu eyalette 40 yıl çalışanlar ortalama 1.488 Euro emeklilik maaşı alıyor.

En düşük maaşlar da eski Doğu Almanya eyaletlerinde bulunuyor. Buna göre, en düşük emekli maaşı 1.226 Euro ile Thüringen eyaletinde verilirken, Saksonya-Anhalt eyaletinde 1.237 Euro, Saksonya eyaletinde ise 1.242 Euro olarak ödeniyor.