Almanya’da Muhalefet Lideri Merz’in “Cinsiyetçi Haber Dili” Suçlaması Tartışılıyor

Almanya’da Muhalefet Lideri Merz’in “Cinsiyetçi Haber Dili” Suçlaması Tartışılıyor

Almanya’da CDU Genel Başkanı Merz’in haberlerde cinsiyetleştirilmiş dil kullanılmasını AfD’ye oy toplama olarak değerlendirmesi tepki topladı.

Almanya ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’in haberlerde isimlerin dişil olduklarını belirten cinsiyet işaretleriyle yazılıp kullanılmasını eleştirdi.

Sosyal medya hesabından yayımladığı bir bildirimde “Cinsiyetleştirilmiş dille yayımlanan her haber programı yayımlandığında AfD’ye birkaç yüz oy daha gidiyor.” ifadesini kullanan CDU Genel Başkanı Merz mesajının devamında “Dilin cinsiyet işaretiyle kullanılması ve kimlikçi ideoloji artık nüfusun büyük bir çoğunluğu tarafından sessizce reddedilmekle kalmıyor ayrıca bu davranış kendilerine bir saldırı olarak algılanıyor.” dedi.

Friedrich Merz’in Almanca’nın cinsiyetleştirilmiş bir dille kullanılmasına gösterdiği tepkiye de karşı eleştiriler geldi. Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV), CDU lideri Merz’in açıklamalarını “katıksız popülizm” olarak eleştirirken Yeşiller’den Renate Künast da “Durum ciddi ve o (Merz) ortalığı kışkırtmakla meşgul.” suçlamasında bulundu. Künast ayrıca Merz’in bu paylaşımı ile kışkırtma yaparak AfD’ye oy topladığı anlamının çıktığını da ileri sürdü.

Yeşillerin Eş Genel Bakanı Ricarda Lang ise, “Birine parmak göstermek ve tek taraflı suçlamak yerine, tüm demokratik partiler AfD’ye karşı nasıl etkili stratejiler oluşturulacağını birlikte düşünmeli” şeklinde tepki gösterdi.