Almanya’da SPD’den Türkçe Dersi Tepkisi: Müfredat Ankara’dan Gelmemeli!

Almanya’da SPD’den Türkçe Dersi Tepkisi: Müfredat Ankara’dan Gelmemeli!

Almanya’da Baden-Württemberg SPD Meclis Grubu Başkanı Andreas Stoch, Türkçe dersiyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki seçimlerin ardından, daha önceki otoriter çizginin yoğunlaşmasını beklediklerini ileri sürerken, “Müfredat Ankara’dan değil Stuttgart’tan gelmeli.” diye vurguladı.

Almanya’nın Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosunda SPD Meclis Grubu, anadil eğitiminin devlet denetimine alınmasını istediğini belirtti. Baden-Württemberg SPD Meclis Grubu Başkanı Andreas Stoch, perşembe günü Deutsche Presse-Agentur’a yaptığı açıklamada, özellikle Türkçe dersinin müfredatının Almanya’da düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“dil öğretimi konusunda acilen rota değiştirilmeli”

Andres Stoch, yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki seçimlerin ardından, daha önceki otoriter ve milliyetçi çizginin değişmemesi, aksine daha da yoğunlaşması bekleniyor.” dedi. Stoch, bu nedenle eyalet hükümetinin dil öğretimi konusunda acilen rota değiştirmesi gerektiğini sözlerine eklerken, “Müfredat Ankara’dan değil Stuttgart’tan gelmeli.” diye vurguladı.

“öğrenciler giderek otoriterleşen bir hükümetten doğrudan etkilenebilir”

SPD’nin özellikle Türkçe dersleri konusunda endişeli olduğu ifade edilirken, Stoch, Türkçe dersi bağlamında öğretmenlerin ağırlı olarak Türk devleti tarafından görevlendirildiğini ifade etti. Stoch, “Bu durum, dil öğreniminin yanı sıra, öğrencilerin giderek otoriterleşen bir hükümetten doğrudan etkilenmesi anlamına geliyor.” diye ekledi.

Baden-Württemberg’de 29 bin 300 öğrenci derslere katılım sağlıyor

Baden-Württemberg’de hali hazırda konsolosluklar yabancı kökenli öğrenciler için Türkçe, Yunanca, İtalyanca ve Hırvatça gibi dillerin okul derslerinin düzenlenmesi ve finansmanını sağlıyor. Söz konusu eyalette mevcut durumda toplam 14 ülke dil dersi organize ediyor. Katılım zorunluluğu ise söz konusu değil. Eğitim Bakanlığı’na göre mevcut öğretim yılında yaklaşık 29 bin 300 öğrenci bu derslere katılım sağlıyor.(bb)