BioNTech’e Aşı Yan Etkileri İçin Açılan Dava Ertelendi

BioNTech’e Aşı Yan Etkileri İçin Açılan Dava Ertelendi

Koronavirüs aşısı üretcisi BioNTech hakkında, aşıların yan etki yaptığı gerekçesi ile dava açıldı. Avukatlar, davaya tek bir hakim yerine hakimler heyetinin bakmasını isteyerek redd-i hakim kararı aldırdı.

Almanya’da koronavirüs aşısı üreten biyo teknoloji şirketi BioNTech’e açılan dava ertelendi. BioNTech’in Pfizer firması ile birlikte ürettiği Comirnaty ismi verilen mRNA bazlı aşılarının ağır yan etki yaptığını ileri süren davacı avukatının hakim değişikliği istemesi üzerine dava ertelendi.

Aşı sonrasında bir kadının üst vücut ağrısı, yorgunluk ve uyku bozuklukları oluşturduğu yönündeki iddiası üzerine bir grup avukat konuyu mahkemeye taşıdı. Davacı oluşan yan etki sebebiyle 150.000 Euro tazminat istedi.

“Tek Hakim Değiş Hakim Heyeti Baksın”

Hamburg’da açılan davanın tek hakim tarafından görülmesinin, meselenin hukukî boyutunu ortaya koymaya yetmeyeceği iddialı ile davacı avukatı redd-i hakim kararı aldırdı. Avukat, davanın çok sayıda hakimden oluşan bir hakimler heyeti tarafından karara bağlanmasını istediklerini bildirdi.

Avukatların, aşı dolayısıyla ağır yan etkileri görüldüğü iddiası ile daha çok sayıda kişinin vekâletini aldığı da bildiriliyor.

BioNTech: “İddialar Asılsız”

Bu arada mahkemede ortaya konulacak olan iddiaları incelediklerini bildiren BioNTech yetkilileri, öne sürülen sağlık sorunlarının BioNTech aşısının yan etkilerine benzemediğini iddia ederek davanın lehlerine sonuçlanmasını bekliyor.

İddialar Doğru Olsa da BioNTech Ceza Almayacak

Bu arada, davacı avukatlarının da ilk mahkemeden biri sonuç beklemediklerini, asıl davayı Avrupa Adalet Divanı’nda Avrupa Birliği sağlık sorumlularına açmayı planladıkları bildirildi.

Basında yer alan bilgilere göre, gerek Alman hükümetinin gerekse Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) aşılardan dolayı oluşacak olan yan etkilerden üretici BioNTech firmasını sorumlu tutmayacaklarına dair anlaşma yaptıkları öne sürülürken, aşılar sayesinde en az 20 milyon insanın hayatının kurtarıldığına da vurgu yapıldı.

Bu durumda, eğer mahkeme, davacının iddiasını haklı bulup üretici şirketi mahkum ederse, ödenmesi istenecek olan tazminatı Avrupa Birliği ile Almanya hükümeti ödeyecek. Veya üreteci BioNTech firması çok az bir tazminat ödemeye mahkum edilecek.