Belçika İslam Federasyonu: İbadet Özgürlüğümüz Tehlikede

Belçika İslam Federasyonu: İbadet Özgürlüğümüz Tehlikede

Belçika Adalet Bakanı Vincent van Quickenborne, Belçika İslam Temsil Kurulu’nun resmî tanınırlığını iptal etti. Belçika İslam Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, devleti temsil eden bir kimsenin böyle bir karar almasının yasalara aykırı olduğu vurgulandı.

Belçika İslam Federasyonu (BİF) Belçika İslam Temsil Kurulu Exécutif (EMB)’in resmî tanınırlığını iptal etmesiyle ilgili 13 Haziran’da bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne’un İslam dinine ilişkin attığı adımlar ve girişimlerin Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söylendi. Devleti temsil eden bir kimsenin bu hükümlere aykırı hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen BİF, “Her yurttaş yasa önünde eşittir ve Bakan Van Quickenborne bu ilkeye saygı gösterilmesini sağlamak zorundadır. Bu görev hepimize düşüyor. Adalet Bakanı’nın siyasi duruşuyla örnek olması gerekiyor. Ancak Bakan Van Quickenborne göreve geldiği ilk andan itibaren EMB’yi hedef almayı tercih etti. Ne yazık ki kurumu hor görüyor ve önemsemiyor. Müslüman toplumun yetkililerine karşı saygısızca davranmaya devam ediyor.” dedi.

[post-refarans id=”44540″ taraf=”sol”]

“KURUMUMUZU HOR GÖRÜYOR”

Bakan Van Quickenborne’in, Belçika’daki Müslüman toplumla önceden istişare etmeden birtakım girişimlerde bulunduğunu, temsil gücü ve meşruiyeti olmayan insanlarla yeni bir  kurum oluşturmaya karar verdiğini söyleyen BİF Başkanı Muhammed Ünal, “Bugüne kadar, Belçika’daki Müslüman otorite önceki tüm bakanlarla iş birliği göstermiştir. Bakan Van Quickenborne’un bu uygunsuz davranışı, Belçika’da İslam’ın kurumsallaşmasına yardımcı olan bu düzene zarar vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

“İBADET ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ TEHLİKEDE”

Bakan Van Quickenborne’un açıklamalarının hedef göstererek din işlerine müdaheleye kapı araladığını aktaran Ünal, “Bugün ibadet özgürlüğümüz tehlikede. Yalnızca EMB’nin akıbeti değil; bu siyasi tutum devam ederse ileride din işleriyle ilgili diğer konular da tehlikeye girebilir. Üstelik bu durum sadece Müslümanların din işlerini değil; aynı zamanda diğer inançların yapılarını da etkileyebilir” dedi.

“DİNİ GRUP VE TEMSİLCİLERİNİ BUNA KARŞI ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Devletin tarafsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi Adalet Bakanı tarafından çiğnenirken sessiz kalamayacağını belirten Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “30 camimiz ve 40 yıllık uzmanlığımızla Belçika İslam Federasyonu olarak bakandan müdahale politikasına son vermesini rica ediyoruz. İnsan hakları savunucularını ve dini grup temsilcilerini buna karşı çıkmaya çağırıyoruz” diyerek yasaların öngördüğü her türlü yasal başvuruya ilişkin tüm hakların saklı tutulacağını söyledi.