Viyana, Yeniden Dünyanın En Yaşanabilir Şehri Seçildi

Viyana, Yeniden Dünyanın En Yaşanabilir Şehri Seçildi

2023 Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’nde Avusturya’nın başkenti Viyana, “dünyanın en yaşanabilir şehirleri” sıralamasında dördüncü kez birinci sırada yer aldı.

Ramazan Koç

Avusturya’nın başkenti Viyana’nın 172 şehir arasından 1. seçilmesinde pek çok kriter öne çıktı. Listedeki değerlendirmeye göre iyi altyapısı, istikrarı, kaliteli sağlık hizmeti ve kültür ile eğlence alanında sunduğu pek çok seçenek, Viyana’yı zirveye taşıdı.

Viyana’yı Kopenhag (Danimarka), Melbourne ve Sydney (Avustralya) takip etti. Viyana, 2018, 2019, 2022 ve 2023’de de dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında birinci olmuştu.

5 yılda 4 kez birinci seçildi

“Economist” raporuna göre, bazı Asya ve Orta Doğu’daki şehirler pandemiden sonra yaşanabilir şehirler sıralamasında üst sıralara yükselirken Stockholm (İsveç), Rotterdam (Hollanda) ve Londra (Birleşik Krallık) 2022 yılına göre geriledi.

Almanya’da hiçbir şehir ilk 10’da yok

Almanya’dan hiçbir şehir ilk on içinde yer almazken, Frankfurt ve Berlin 17. sırayı paylaştı. Zürih (İsviçre), geçen yıl üçüncü sıradayken bu yıl altıncı sıraya geriledi. Economist yazarları, Paris‘in 19. sıradan 24. sıraya gerileme nedenini Fransa’da emeklilik reformuna karşı yapılan kitlesel protestolara bağladı.

Dünyanın en az çekici şehirleri

Bu yıl Londra 46. sırada yer alırken, New York (ABD) 69. sırada yer aldı. Analize göre, dünyanın en az çekici on şehri arasında Şam (Suriye), Trablus (Libya), Lagos (Nijerya) ve Kiev (Ukrayna) bulunuyor. Dünyanın en yaşanabilir şehri değerlendirmesi istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim, kültür ve çevre ile altyapı olmak üzere beş kategoride 30 kriter üzerinden yapıldı. Viyana, tüm kategorilerde iyi bir performans sergilerken yalnızca büyük spor organizasyonlarının eksikliğinden ötürü düşük not aldı.