Almanya’da Milyonlarca Kişinin Maaşı 1 Temmuz’dan Sonra Düşecek

Almanya’da Milyonlarca Kişinin Maaşı 1 Temmuz’dan Sonra Düşecek

Almanya’da 1 Temmuz’dan itibaren bakım sigortası primleri çocuklu ve çocuksuz çalışanlara göre değişecek. Çocuğu olmayan çalışanlar daha fazla prim ödeyecek.

Almanya’da 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra sağlık sigortaları arasında yer alan bakım sigortası (Pflegeversicherung) primlerinde milyonlarca kişi için artış olacak. Buna karşılık 25 yaş altında eğitim gören çocuklar da dahil olmak üzere çocuğu bulunanların bakım sigortası pirimi ise çocuk sayısına göre düşecek. Bu kesimin maaşında düşüş yaşanmayacak. Ancak çocuksuz çalışan milyonlarca kişinin maaşları düşecek.

Almanya Federal Sağlık Bakanlığı’nın tespitleri göre çocuk sahibi aileler çocuksuz ailelere göre daha az bakım sigortası pirimi ödeyecek. Bu miktar çocuksuz ailelere göre yüzde 0,6 daha az olacak.

Kaç Çocukla Ne Kadar Prim Ödenecek?

Çocuksuz bir çalışan prim olarak maaşının yüzde 2,3’ünü prim olarak ödeyecek. 1 çocuk sahibi çalışan yüzde 1,7; 2 çocuk sahibi yüzde 1,45; 3 çocuk sahibi yüzde 1,2;
4 çocuk sahibi yüzde 0,95; 5 ve daha fazla çocuk sahipleri ise yüzde 0,7 prim ödeyecekler. Bu oranlar, çocuksuz veya çocukları 25 yaşından büyük olan çalışanlar için maaşlarının brüt üzerinden yaklaşık yüzde 2’sinin kesileceği anlamına geliyor.