Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Reker’e, Marwa El Sherbini Ödülü Verildi

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Reker’e, Marwa El Sherbini Ödülü Verildi

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Reker, Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla, Müslümanların toplumda kabul görmesi için yaptığı çabalardan dolayı Marwa El Sherbini Ödülü’ne layık görüldü.

Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya Eyaletindeki Müslüman Sivil Toplum Forumu (Forum muslimische Zivilgesellschaft), bu yıl ki Marwa El Sherbini Ödülü’nü Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’e verdi.

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Müslüman Karşıtı Irkçılıkla Mücadele Günü anısına verilen Marwa El Sherbini Ödülü’ne, Köln kentinde Müslümanların toplumsal kabulüne yaptığı önemli katkılarından dolayı layık görüldü.

Henriette Reker sosyal medya hesabından yatığı açıklamada “Marwa El Sherbini Ödülü’nü aldım. Müslüman karşıtı ırkçılık Almanya’da bir gerçektir. Bu ırkçılığa karşı tavırlarımız ve cesaretimizle karşı koymalıyız.” dedi.

Henriette Reker, yoğun eleştirilere ve kendisine karşı bıçaklı saldırı yapılmasına rağmen geçen sene Köln’deki camilerde hoparlörle dışarıdan duyulacak şekilde ezan okunmasına izin vermesiyle tanınmıştı. Reker, camilerden ezan okunmasının anayasal bir hak olduğuna dikkat çekmişti.

Marwa El Sherbini Ödülü

Marwa El Sherbini Ödülü, Kuzey Ren Westfalya eyalet hükümetinin de desteklediği Müslüman Sivil Toplum Forumu (Forum muslimische Zivilgesellschaft) tarafından veriliyor. Ödül Müslümanlarla diğer toplulukların “karşılıklı kabul için mücadelede olağanüstü gayretleri ” sebebiyle veriliyor. Geçen yıl birincilik ödülü, Hür Demokrat Parti FDP’den Kuzey Ren-Vestfalya eski başbakan yardımcısı Joachim Stamp’e verilmişti.

Marwa El-Sherbini unutulmayacak

Marwa El-Sherbini, 1 Temmuz 2009’da, Dresden Ceza Mahkemesinde duruşma esnasında İslam karşıtı ve aşırı sağcı bir saldırgan tarafından öldürülmüştü. 31 yaşındaki eczacı Marwa El-Sherbini, şikayetçi olarak bulunduğu mahkemede ifade vereceği sırada duruşma salonunda 16 yerinden bıçaklandı. Yardımına koşmak isteyen kocası, koşan polisler tarafından vuruldu ve ancak acil bir operasyonla kurtarılabildi. El-Sherbini, öldürüldüğü sırada üç aylık hamileydi; doğmamış çocuğu da ölmüştü.