Almanya’da Matematik Sınav Notlarının Bakanlık Kararıyla Yükseltilmesi Eğitim Kalitesini Tartışmaya Açtı

Almanya’da Matematik Sınav Notlarının Bakanlık Kararıyla Yükseltilmesi Eğitim Kalitesini Tartışmaya Açtı

Almanya’da Mecklenburg-Vorpomern Eyaleti’nin lise bitirme sınavlarına giren tüm öğrencilerin notlarını 1 puan yükseltmesi Almanya’da eğitimin kalitesi tartışması başlattı.

Almanya’nın Mecklenburg-Vorpomern Eyaleti Eğitim Bakanlığı eyalette bu sene yapılan lise bitirme sınavlarındaki (Abitur) matematik puanlarını 1 puan yükseltti. Öğrencileri sevindiren bu haber Almanya çapında tartışmalara neden oldu.

Eyalet Eğitim Bakanı Simone Oldenburg matematik sınav notlarının 1 puan yükseltilmesinin, öğrencilere verilen sürenin kısa olmasıyla gerekçelendirdi. Eğitim Bakanı Oldenburg ayrıca 10. Sınıf öğrencilerinin koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle uzaktan eğitim almak durumunda kaldığını, bunun da puanların yükseltilmesinde dikkate alındığını açıkladı. Aynı eyalet 2021 yılında da sınav puanlarını yükseltmişti.

“Eğitim Verin, Koronayı Bahane Etmeyin”

Mecklenburg-Vorpommern Eyaletinin sınav sonuçlarına 1 puan eklemesi ülkedeki öğrenmenler birliği ile iş dünyasından sert tepki gördü. Alman Öğretmenler Birliği (DLV) Başkanı Stefan Düll, eyalette sınav notlarının yükseltilmesi ile ülke çapında not ortalaması tespiti yapılmasının mümkün olmadığını, sürekli olarak korona tedbirlerini mazeret olarak göstermenin de başarısızlığı mazur göstermek için bir tuzak olduğunu söyledi.

Alman İnşaat Sanayii Merkez Birliği (ZDB) Genel Müdürü Felix Pakleppa da, siyasetçileri yanlış oyunu oynamakla suçladı. “Okulda yanlış hesap yapabilirsiniz ama şantiyede yapamazsınız. Çünkü inşaat duvarın düz olması gerekiyor.” eleştirisinde bulunan Pakleppa, inşaat sektöründeki şirketlerin çırak olarak şirketlerde işe başlayan öğrencilere yeniden matematik ve Almanca ders verdiklerine dikkat çekti. Pakleppa, bir fayansçının fayans döşeyeceği yerin büyüklüğünü hesap edebilecek durumda olması gerektiğini, ancak, öğrencilerin bunu okulda öğrenemediklerine işaret etti.