Köln Hacıları Kutsal Mekanlardan Dönüşlerinde Güllerle Karşılandı

IGMG Köln Bölgesi ile hacca giden 282 kişilik hac kafilesi döndü. Hacıları havaalanında Köln Bölge yönetimi güllerle karşıladı. Hacılar aile ve dostlarıyla duygusal anlar yaşadı.

İskender Güngör

Hac farizasını yerine getirmek için İslam Toplumu Millî Görüş Hac organizesi ile Almanya’nın Köln kentinden kutsal topraklara giden hacı adaylarının ilk kafilesi döndü. 8 Temmuz 2023 günü iki ayrı uçakla Mekke-İstanbul üzerinden KölnBonn hava limanına inen hacıları IGMG Köln Bölgesi ile aile ve dostları tekbirler ve gözyaşlarıyla karşıladı.

Güllerle Karşılandılar

Havaalanından çıkan hacılar aile ve dostlarının tekbirleri ile karşılandı. Birbirleriyle kucaklaşan ve duygulu anlar yaşayan hacıları ayrıca Köln Bölge yönetimi güllerle karşıladı. Her gelen hacıya Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in simgesi bir kırmızı gül takdim edildi. Yaşlı gözlerle aileleriyle kucaklaşan hacılardan bazıları duygularını şöyle ifade etti.

Hac Meşakkattir Ama, biz bir sıkıntı ile karşılaşmadık

Köln Hac Kafilesi Başkanı Mehmet Dal, Köln’den 5 grup başkanıyla birlikte hacılara hizmet verdiklerini “Hac meşekkattır. Elhamdülillah bizler ciddi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Hacılarımıza Arafat, Müzdelife Mina başta olmak üzere ziyaret yerleri dahil bütün vazifelerini yerine getirttik.” dedi.

Mehmet Dal mebrur bir hac ile dönen Müslümanların Peygamber Efendimizin “Mebrur bir hac yapan kimse annelerinden yeni doğmuş gibi tertemiz geri dönerler” mealindeki müjdesine atıfta bulundu ve “İnşaallah hacılarımız da tertemiz bir şekilde geri döndüler.” değerlendirmesinde bulundu.

Ne Olur Gitmeyenler de Hacca Gitsin!

Rukiye Duman: Tekrar tekrar gitmek isterim. Her şey çok güzeldi. Her kese tavsiye ederim. Ne olur gitmeyenler de gitsinler.

Tezcan Görlek: Allah nasip etti gittik geldik. Allah herkese nasip etsin. Oralardan bu tarafa gelirken ayrılmak gerçekten zor oldu. Her şey çok güzeldi, özellikle hocalarımız bizlerle tek tek ilgilendiler. Heyecanından duygularımı anlatamıyorum dolu dolu bir Hac yaşadık.

Furkan Bilgü: Dört hafta güzel günler geçirdik. Geri dönmek istemedik. Ama malum işlerimizden dolayı geldik. Havalar çok sıcaktı. Zaman zaman 40-45 dereceyi gördük. Sadece biraz serin havayı özledik. Hac organizasyonu çok güzeldi hepimizle tek tek ilgilendi hocalarımız. Hacda malum yeni yeni kurallar var. Mesela çok sıkıntılı geçen şeytan taşlama çok rahattı. Diğer yerlerde de rahattık.

Kerim Oral: Mükemmel bir Hac yaptık. Ben biraz geç kaldım. Ama Allah çağırdı gittim. Çok memnunum. Hacı olduk ama hacılık şimdi döndük burada başlıyor. Arkadaşlarıma hep tavsiye edeceğim.

Köln’den 282 Kişi Hacca Gitti

Köln’den iki ayrı kafile hacca gitmişti. 182 kişilik ilk kafile Medine ve Mekke’de bir ay kalmış, 100 kişilik ikinci kafile ise 2 hafta kalmıştı.