Almanya’da Çocukları da İçeren Cinsiyet Değişikliği Yasası Resmen Kolaylaşıyor

Almanya’da Çocukları da İçeren Cinsiyet Değişikliği Yasası Resmen Kolaylaşıyor

Almanya’da hükümet bugün, cinsiyet kimliği ve isim değişikliğini kolaylaştıracak yeni yasa tasarısını ele alıyor.

Almanya’da hükümet bugün, Kendi Cinsiyetini Takdir Hakkı Yasası olarak bilinen, cinsiyet kimliğinin değiştirilmesini kolaylaştıracak yeni yasa tasarısını ele alıyor. Buna göre 10 Eylül 1980 tarihli Cinsiyet Değiştirime Yasası’nın (Transsexuellen-Gesetz TSG) kaldırılarak, yeni yasanın “çağa uygun” bir yasa olması planlanıyor.

14 yaş ve üstü çocuklar kendi başlarına değişiklik yapabilecek

Yeni yasa tasarısı ile 18 yaşından itibaren cinsiyet kimliği ve isim değişikliği yapmak için mahkeme onayı alınmasına gerek kalmayacak. 14 yaş altı çocuklar için veliler, 14 yaş ve üstü çocuklar ise kendi başlarına değişiklik yapabilecek. Federal Aile Bakanlığı’ndan bu konuda yapılan açıklamada, velilerin itirazı durumunda çocuğun refahı tercih edilerek, çocuğa kendi cinsiyetini değiştirme hakkı verileceği aktarıldı.

“Çocuklar aceleci kararlar alabilir”

Bazı siyasiler söz konusu yasa tasarısına karşı tepki gösterirken, özellikle, 14 yaş altı çocuklar için planlanan değişiklikler konusunda endişelerini dile getiriyor. Özellikle çocukların ergenlik döneminde cinsiyet değişikliği konusunda aceleci kararlar alabileceği ifade edilirken, bu düzenlemelerin çocukların eğitim haklarına müdahale anlamına da gelebileceği belirtiliyor.

mevcut durumda mahkeme karar veriyor

Almanya’da mevcut durumda, cinsiyet kimliği veya ismini değiştirmek isteyen bireyler iki aşamalı bir psikiyatri incelemesine tabi tutuluyor. Söz konusu başvuruyla ilgili karar mahkeme tarafından veriliyor. Bu sürecin maliyeti ortalama olarak bin 900 Euro tutuyor. Alman Federal Hükümeti, bu düzenlemeleri, “Kendi Cinsiyetini Takdir Hakkı Yasası” yasa tasarısı ile değiştirmeyi planlıyor.(bb)