Almanya’da 2024 Yılında Vatandaşlık Parası Artıyor: Çalışanlar Daha mı Az Kazanacak?

Almanya’da 2024 Yılında Vatandaşlık Parası Artıyor: Çalışanlar Daha mı Az Kazanacak?

Almanya’da Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, 2024 yılı itibariyle Vatandaşlık Parası’nın artırılacağını duyurdu.

Almanya’da 2024 yılında Vatandaşlık Parası yükselecek. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yeni yıldan itibaren vatandaşlık parasının artırılacağını duyurdu. Sosyal yardıma muhtaç olanlara verilen ve mevcut durumda aylık 502 Euro olan bu yardım, 2024 yılında 563 Euro’ya yükseltilecek.

Sosyal derneklerden tepki

Sosyal yardım dernekleri, bu artışın yetersiz olduğunu savunuyor. Buna göre söz konusu dernekler, vatandaşlık parasının 725 euro seviyesine çıkarılması gerektiğini dile getiriyor.

Asgari ücret aynı oranda yükselmiyor

Öte yandan asgari saatlik ücret, Vatandaşlık Parası ile aynı oranda zamlanmıyor. Asgari ücret 2024 yılında yüzde 6.8 oranında artırılarak 12,41 Euro’ya yükseltilecek. 2025 yılında ise bu ücret 12,82 Euro olacak.

Çalışmamak daha mı kazançlı?

Bu gelişmelerle birlikte, Almanya’da çalışmanın mı yoksa sosyal yardımlardan faydalanmanın mı daha mantıklı olduğu sorusu gündeme geliyor. Asgari ücret ile çalışan vatandaşların kira yardımı ve ek çocuk parası gibi sosyal yardımlar faydalanmaması halinde, vatandaşlık parası alan bir aileden daha az kazanacak.

Sosyal yardımlardan faydalanan çalışanlar daha fazla kazanacak

Bu nedenle uzmanlar, düşük gelirli vatandaşların kesinlikle kira yardımı ve ek çocuk parası için başvuruda bulunmaları gerektiğinin altını çiziyor. Böylelikle, çalışıp ayrıca sosyal yardımlardan faydalanan kişiler, vatandaşlık parası alan ailelere göre daha fazla gelire sahip olacak.

Düşük gelirlilere vergi avantajı

Bununla birlikte, düşük maaşlı işlerde çalışanlar için olumlu bir gelişme daha var. Hubertus Heil, bu vatandaşlar için ayrıca vergiler ve sosyal sigorta primleri noktasında düşüşe gidildiğini açıkladı. Söz konusu çalışanların bu şekilde de cebine daha fazla para kalacağı aktarıldı.

Federal bütçeye 4.3 milyar euro yük getirecek

Öte yandan Vatandaşlık Parası’ndaki artışın, Alman hükümetine büyük mali yük getireceği kaydedildi. Bakan Heil, söz konusu artışın Federal bütçeye 4.3 milyar Euro ek yük getireceğini ifade etti.(bb)