Fas’taki Depremde Can Kaybı 3 Bine Yaklaştı

Fas’taki Depremde Can Kaybı 3 Bine Yaklaştı

Fas İçişleri Bakanlığı, depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 901’e, yaralıların sayısı ise 5 bin 530’a yükseldiğini bildirdi.

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Bakanlığın açıklamasında, 7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle can kaybının 2 bin 901’e, yaralı sayısının ise 5 bin 530’a çıktığı belirtildi.

[post-refarans id=”47520″ taraf=”sol”]

Birçok bölgede sahra hastaneleri kuruldu

Depremin merkez üssü El-Huz bölgesinde yer alan Asni kasabasında Fas ordusu tarafından kurulan tam teçhizatlı askeri sahra hastanesi, deprem bölgesindeki halka hizmet veriyor. Tam teçhizatlı bir de ameliyathanenin yer aldığı sahra hastanesinin sorumlusu Albay Dr. Yusuf Kamus, yaptığı açıklamada, sahra hastanesinin 2 gün önce kurulduğunu belirtti.

Acil yardım çağrısında bulunuldu

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Fas’taki deprem sonrası ihtiyaçların karşılanması için 100 milyon İsviçre frangı tutarında acil yardım çağrısında bulundu.

IFRC’nin global operasyonlardan sorumlu direktörü Caroline Holt, Fas’ta yaşanan 7 büyüklüğündeki deprem sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Hasene Deprem bölgesinde

Hasene uluslararası insani yardım derneği, gıda ve acil ihtiyaç dağıtımlarının yapıldığı ve depremde büyük bir yıkıntıya uğrayan Fas’ın köylerinde çadır mahalleleri kuruyor. Hasene, köylerin büyüklüğüne ve ailelerin ihtiyaçlarına göre 20, 30 ve 50 çadırlık hanelerde geçici olarak barınmalarını sağlayacak. Çadır mahallelerinin gıda, su ve diğer hijyen ihtiyaçları da Hasene tarafından karşılanacak.

Fas’ta 7 büyüklüğünde deprem

Fas’ta 8 Eylül gecesi merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Deprem Marakeş’in yanı sıra başkent Rabat ile Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkilemişti. İçişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, depremde 2 bin 862 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 562 kişinin yaralandığını bildirmişti. (aa,c)