Almanya’da İlaç Bulma Sıkıntısı Devam Ediyor: Günde 1,5 Milyon Kişiyi Etkiliyor!

Almanya’da İlaç Bulma Sıkıntısı Devam Ediyor: Günde 1,5 Milyon Kişiyi Etkiliyor!

Almanya’da doktorlar, eczacılar ve ilaç şirketlerinin temsilcileri, Federal Sağlık Bakanlığı’nda mevcut ilaç tedarik sıkıntısı noktasında bir araya geldi.

Almanya’da özellikle çocuk ilaçlarındaki sıkıntılara karşı Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, bugün Sağlık Bakanlığı’nda üst düzey görüşme düzenledi. Toplantıda, çocuk ilaçlarının tedarik durumunun nasıl iyileştirilebileceği konusunda doktorlar, eczacılar ve ilaç şirketlerinin temsilcileri bir araya geldi. Lauterbach, sonuçları düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Sağlık Bakanı: ”ilaçları lütfen Stoklamayın”

Bakan Karl Lauterbach, “Bu sonbahar ve kışta çocukların ihtiyaç duyduğu ilaçları almasını sağlamak için her şeyi yapacağız.” diye konuştu. Bakan, ebeveynlere tekrardan ilaçları stoklamama konusunda çağrıda bulundu.

”çok daha iyi konumdayız”

Öte yandan geçen yıla göre çok daha iyi bir konumda olduklarını belirten Lauterbach, “Bu, ilaç endüstrisinin daha fazla üretmeye istekli olmasının bir sonucu.” diye vurguladı. Ağrı kesici, antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçların üretimimin geçen kışa göre yüzde yüz arttırıldığını da sözlerine ekledi.

“Tedarik sıkıntısı bazen hat safhada oluyor”

Almanya’da belirli ilaçların tedarik sorunları nedeniyle Eczacılar Birliği Nordrhein’a göre ise mevcut durumda günde yaklaşık 1,5 milyon kişi, ilaç sıkıntısından etkileniyor. Birliğin Başkanı Thomas Preis, konuyla ilgili, “Bazen gerçekten tedarik sıkıntısı hat safhada oluyor.” diyerek özellikle mevcut durumda oldukça az bulunan antibiyotiklere dikkat çekti.

“Devlet sorumluluğu üstlenmeli”

Preis, tedarik konusunun öncelikli olması gerektiğini ve devletin bunun sorumluluğunu taşıması gerektiğini savunurken, “Maddi getiri konusu şimdi biraz geri planda durmalı.” diye belirtti.

Çocuk domtorları derneği uyarmıştı

Almanya’da daha önce Çocuk Doktorları Derneği, sonbahar ve kış aylarında ilaç sıkıntısının artabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Çocuk ilaçlarının daha iyi şekilde korunmasını sağlamak için Temmuz ayında “Tedarik Sorunu Karşıtı Yasası” yürürlüğe girmişti. Dernek, kabul edilen bu yasının bu yıl için etkili olmayacağını savunuyor.(bb)