Gündem

Fransa’da Müslüman Genç Alnındaki “Secde İzi” Nedeniyle Polis Okuluna Alınmadı

Fransa'da 24 yaşındaki Müslüman genç, tüm sınavlardan başarıyla geçmesine rağmen, mülakatta alnındaki secde izi gerekçe gösterilerek polis okuluna alınmadı.
18 Eylül 2023
Polis Karakolu, Paris, Fransa @shutterstock

Fransa’da Paris Emniyet Müdürlüğü, Müslüman genci alnındaki secde izi radikallik göstergesi sayarak polis okuluna almayı reddetti.

Fransız haber sitesi Mediapart‘da yer alan habere göre, 24 yaşındaki Karim* için polis olmak bir çocukluk hayaliydi.

Gazetenin haberine göre, polis okuluna girmek için tüm sınavlarından başarıyla geçen Karim, son olarak düzenlenen mülakata çağrıldı. Genç polis adayının mutluluğu ise, 2021’in mart ayında, Poissy polis karakolundan (Yvelines) katıldığı mülakatta bir memurun kendisine alnındaki izi sorması ile son buldu.

Genç polis adayı bu soruya, Müslüman olduğunu ve ortaokuldan beri namaz kıldığını belirterek, Tüm Müslümanlarda bu izin olmadığını, ancak bazılarının cildinin diğerlerine göre daha hassas olduğu için namaz kılanlarda bu işaretin olabileceği cevabını verdi. Mülakattan 7 ay sonra Paris Emniyet Müdürlüğü, başvurunun kabul edilmediğini mektupla Karim’e bildirdi.

“Namaz Kıldığım İçin Nasıl Eleştirilebilirim?”

Mektupta, “Mülakatınız sırasında, bir polis memurunun temel görevi olan tarafsızlık hakkında sorular sorulmuştur. Sonuç olarak, yukarıda belirtilen hususlar başvurulan görevlerle bağdaşmadığından, başvurunuzun kabul edilmemesi gerekmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Kerim bu karara itiraz ederken, “hiçbir şekilde terörist ya da İslamcı olmadığını” belirterek; “Dinimin gereği olan namazı yerine getirdiğim için nasıl eleştirilebileceğimi anlamadım. Ben radikal bir Müslüman değilim. Mülakatta dürüst davrandım. Ne yapmam gerekiyordu, yalan söyleyerek mi işe girecektim? diye kaydetti. Ancak genç polis adayının itirazını Paris Emniyet Müdürlüğü reddetti.

“Bu işaretin böyle genç bir insanda bulunması soru işaretleri oluşturmakta”

Karim daha sonra bu kararı idare mahkemesine taşırken, Paris Emniyet Müdürlüğü’nden mahkemeye yapılan açıklamada, Polis soruşturmasında böylesine genç bir insanda böylesine dikkat çekici bir dindarlık işaretinin görülmesinin, soru işaretlerine yol açtığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “[Karim’in*] yüzünün üst kısmında gizleyemediği böyle bir işaret sergilemesi, dini inançlarının göze çarpan bir tezahürünü oluşturmaktadır ve bu tezahür söz konusu görevlerin yerine getirilmesi sırasında da devam edecektir. Ayrıca, bu işaretin böyle genç bir insanda bulunması soru işaretleri oluşturmakta.”

Mediapart: Polis olmasının önündeki tek engel adayın dindarlığı

Mediapart’ın haberine göre “Karim’in polis akademisine girmesini engellemek için emniyet tarafından öne sürülen tek neden adayın dindarlığı. Karim’in uygulamalarını bir tür radikalleşme ile ilişkilendirmenin yanı sıra, emniyet, “dini inancını zorunlu olarak göstereceği” için “tarafsızlık” görevini zayıflatacağına inanıyor.

İbadet eden Müslümanlar kamuya alınmayacak mı?

Karim’in avukatı Benjamin Ingelaere da hukuki süreçle ilgili yaptığı açıklamada, hukuki olarak bu kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Ingelaere, “Günde iki rekat namaz kılmak iyi, ama dört rekat namaz radikallik göstergesi olur mu? Emniyet çok ibadet eden Katolikleri de reddediyor mu? Bu karar ibadet eden tüm Müslümanların kamuda yeri olmaması anlamına mı gelecek? diye sordu.

Karim’in “polis memuru olma” yasağının kaldırılması için idari istinaf mahkemesi ve İnsan Hakları Ombudsmanına başvurduğun öğrenildi.

* İsim Mediapart tarafından değiştirilmiştir.

(fk)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş