Almanya’da Göçmen Karşıtı AfD Bir Eyalette Daha Birinci Parti Konumuna Yükseldi

Göçmen karşıtı politikaları ile öne çıkan sağ eğilimli AfD Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde en güçlü siyasi parti konumuna geldi.

Almanya’nın doğu eyaletlerinde diğer partilere göre daha fazla yükselen Almanya için Alternatif (AfD) partisi son yoklamalara göre bölgede birinci parti konumuna geldi. Almanya kamu yayıncı kuruluşu NDR adına infratest dimap tarafından yapılan temsili bir ankete göre AfD ilk kez Almanya’nın kuzeydoğusundaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki en güçlü siyasi parti hâline geldi.

Ankete göre önümüzdeki Pazar eyalet seçimi olsa seçmenlerin yüzde 32’si AfD’ye oy vereceğini açıkladı. AfD 2021 eyalet seçimlerinde yüzde 16,7 oranında oy almıştı.

İktidar partisi SPDyüzde 16,9 Oy Kaybıyla İkinci Parti oldu

Ankete göre, şu anda eyaleti yöneten sosyal demokrat Başbakan Manuela Schwesig’in SPD’si ise açık ara ikinci sırada yer alıyor. SPD’nin oy oranı yüzde 23’te kaldı.

Aynı ankette, halk eyalet yönetiminden memnuniyeti de ortaya çıktı. Ancak 25 yıldır iktidarda bulunan sosyal demokratlar 2021 seçimlerine göre yüzde 16,9 oranında oy kaybetti. SPD 2021 seçimlerinde yüzde 36,9 oy almıştı.

Hristiyan Demokratlar Oy oranını Korurken, Hür Demokratlar Meclise Giremeyecek

Muhalefetteki Hristiyan demokratların (CDU) eyaletteki oyları ise hafif yükseliş gösterirken, federal hükümetin ortağı hür demokratların oylarında düşüş var. Hür demokratların (FDP) ise eyalet meclise girememe tehlikesi bulunuyor. FDP’nin oy oranı yüzde 3 oldu.

Doğu eyaletlerindeki oy oranı batı eyaletlerine göre daha yüksek olan Sol Parti (Die Linke) bu eyalette ancak yüzde 8 oranında oyunu koruyabiliyor. Yeşillerde de oy oranı yüzde 8’de kaldı.

AfD göçmen karşıtlığı ve aşırı sağ politikaları ile tanınıyor.