Almanya’da Telekom Şirketleri Müşterilerinin Bilgelerini Schufa’ya Vermekle Suçlanıyor

Almanya’da Telekom Şirketleri Müşterilerinin Bilgelerini Schufa’ya Vermekle Suçlanıyor

Almanya’nın önde gelen Telekom şirketlerinin, müşterilerinin kişisel bilgilerini Schufa’ya verdiği tespit edildi. Mağdurların 5 bin Euro’ya kadar tazminat alması mümkün.

Almanya’da Vodafone, Telekom ve Telefónica gibi telefon ve iletişim şirketlerinin müşterilerinin kişisel bilgilerini rızaları olmadığı hâlde Schufa’ya verdikleri tespit edildi. Kişisel bilgilerinin rızaları dışında başka bir yere verildiğini tespit eden mağdurların ise ilgili şirketlerden 5 bin Euro’ya kadar tazminat alabileceği bildirildi. Ancak bunun için hangi şirketin Schufa’ya hangi bilgilerini verdiğinin tespit edilmesi gerekiyor.

İletişim şirketlerinin müşterilerinin kişisel bilgilerini Schufa’ya vermesi bilgi koruma kanununa göre suç sayılıyor. Avrupa Bilgi Koruma Genelgesi de tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kişisel bilgilerin rıza dışında başka bir yere verilmesini suç sayıyor.

[post-refarans id=”44170″ taraf=”sol”]

Schufa Hakkında Dava Açıldı

Kuzey Ren Vestfalya Tüketiciyi Koruma Merkezi (Verbraucherzentrale NRW), iletişim şirketlerinden yasa dışı kişisel bilgi isteyen Schufa hakkında dava açtı. Schufa hakkında açılan davalardan iki tanesi de Avrupa Adalet Divanı’na havale edildi.

Schufa kişilerle şirketlerin kredi ve borç geçmişlerini değerlendirerek kredi uygunluğu tespitini yapıyor.

Kendi Bilgilerinizi Öğrenme Hakkınız Var

Kişilerin Schufa’dan kendilerine ait hangi bilgileri topladığına dair bilgi alma hakkı da bulunuyor. Bunun için Schufa’nın ilgili birimine müracaat edilmesi gerekiyor. Müracaatlar şu linkten yapılabildiği gibi Kuzey Ren Vestfalya Tüketiciyi Koruma Merkezi tarafından hazırlanan şu bilgi edinme formuyla da yapılabiliyor. Kişi veya şirketler kendileri hakkındaki bilgileri yılda bir kez ücretsiz alabiliyorlar.