Avrupa Birliği’nden Ehliyet Reformu: Yaşlılara Düzenli Sağlık Kontrolü!

Avrupa Birliği’nden Ehliyet Reformu: Yaşlılara Düzenli Sağlık Kontrolü!

Avrupa Birliği büyük bir ehliyet reformu planlıyor. Bu reform, yaşlı sürücülerin düzenli olarak sürüş yeteneklerini kanıtlamalarını öngörüyor.

Avrupa Birliği, ehliyet reformunun ilk somut taslağını içeren dördüncü AB-Ehliyet Yönetmeliği taslağını geliştiren Fransız AB Parlamenteri Karima Delli tarafından sunulan bir taslağı inceledi. Bu taslak, 2013 yılında oluşturulan mevcut düzenlemeyi tamamlamayı amaçlıyor.

Yaşlılarda geçerlilik süresi azaltılacak

Taslak, gelecekte ehliyetlerin geçerliliğini daha sıkı bir şekilde sınırlamayı öngörüyor. Genel olarak, şu anki 15 yıllık ehliyet geçerlilik süresi korunacak, ancak yaşlılarda geçerlilik süresi azaltılacak. Ehliyetler, 60 yaşından itibaren yedi yıl, 70 yaşından itibaren beş yıl ve 80 yaşından itibaren sadece iki yıl geçerli olacak.

Geçerlilik sona erdiğinde yenilenmesi gerekecek

Ehliyetlerin geçerliliği sona erdiğinde ise yenilenmesi gerekecek. Bu uygulamanın tam olarak nasıl düzenleneceği ise belirsizliğini koruyor. Taslakta sürüş yeteneğini kanıtlayan tıbbi ve psikolojik muayenelerden bahsedilmekte. Ayrıca sürüş testlerinin de gerekebileceği ifade ediliyor.

Uygulamadan Kimler etkilenecek?

Söz konusu yönetmelik, şu ana kadar verilen ehliyetleri etkilemeyecek. Şu ana kadar verilen tüm ehliyetler süresiz geçerliliğini koruyacak. Sadece kimlik belgesinin her 15 yılda bir yenilenmeli. Bunun için ise bir sınav söz konusu değil. 2013’ten önce sürücü belgesi alan kişilerin, 2033’e kadar belirli tarihlerde sürücü belgelerini AB’ye uygun tek tip ehliyet ile değiştirmeleri gerekecek. Ancak burada da sürüş yetenekleri yeniden kontrol edilmeyecek.

yönetmelik toplu olarak en erken 2059’da yürürlüğe girecek

Bu nedenle yeni uygulama, yalnızca söz konusu yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra alınan ehliyetler için geçerli olacak. Ancak Almanya’da verilen ehliyetlerin yüzde 80’inin, 24 yaşın altındaki kişilere verilmesinden dolayı, yönetmeliğin toplu olarak en erken 2059’da yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.

Yaşlılar Tam Olarak Ne Yapmalı?

Yaşlıların sürüş yeteneklerini daha sık kanıtlamaları gerektiğini öngören yönetmelik, AB tarafından yaklaşık yarım senedir geliştiriliyor. Buna göre yaşlı sürücüler için trafik uygunluk kontrolü planlanıyor. Kontrolün tam olarak nasıl gerçekleştirileceği ise henüz bilinmiyor. Fakat göz testi ile istisnai durumlarda sağlık kontrolünün gerekli olacağı tahmin ediliyor.(bb)