Gaz Fiyatları, Emeklilik Yasası, Isı Maliyeti: Almanya’da Ekim’de Neler Değişecek?

Gaz Fiyatları, Emeklilik Yasası, Isı Maliyeti: Almanya’da Ekim’de Neler Değişecek?

Almanya’da Ekim 2023, bir dizi değişikliği beraberinde getirecek. Gaz maliyetleri azalırken, emeklilik kuralları da değişiyor.

Almanya’da Ekim 2023’ten itibaren vatabdaşları bazı olumlu değişiklikler bekliyor. Gaz fiyatlarında indirime gidileceği gaz maliyetleri düşecek. Bu, yılda 20 bin kWh tüketimine sahip bir hane için yıllık yaklaşık %5 (130 Euro) tasarruf anlamına geliyor. 5 bin kWh tüketimine sahip tek kişilik haneler yaklaşık 33 Euro, 12 bin kWh tüketen çift kişili haneler ise yaklaşık 78 Euro tasarruf edecek.

otomatik yansımayacak

Ancak yeni gaz fiyatı vatandaşlara otomatik olarak yansımayacak. Özellikle şirket değiştiren yeni müşteriler bu değişiklikten faydalanabilecek. Uzmanlar, vatandaşlara, fiyat karşılaştırması yapmayı ve gerekirse tedarikçiyi değiştirmeyi tavsiye ediyor.

Emekliler için önemli değişiklik

Ekim 2023’te emekliler için de bazı önemli değişiklikler olacak. Buna göre, 02.10.1957 ve 01.11.1958 tarihleri arasında doğanlar, 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren ilk kez herhangi bir kesinti olmadan düzenli emekli maaşı alabilecek. Önemli olan, ilgili kişilerin emeklilik başvurularını kendilerinin yapmaları gerektiği.

Vergi beyannamesi sona eriyor

Emekliler için ekimde ayrıca 2022 için vergi beyannamesi süresi sona eriyor. Vergi beyannamesi için son tarih 2 Ekim 2023. 30 Eylül 2023 tarihi bir cumartesiye denk geldiği için son teslim tarihi bir sonraki iş günü olacak.

Isıtma yardımı sona eriyor

Ekim sonunda, odun, petrol veya diğer, boru hatları olmayan yakıtlarla çalışan ısıtma sistemleri için ısı maliyeti yardımı sona eriyor. Bu noktada vatandaşlar 20 Ekim 2023 tarihine kadar başvuruda bulunabilir. Söz konusu desteklenen enerji kaynağı için ek maliyetlerin yüzde 80’ini karşılayabilirsiniz. Buna göre yardımdan azami 2 bin Euro’ya kadar faydalanabiliyor.

Hessen ve Bayern eyaletlerinde ise 8 Ekim tarihinde eyalet seçimleri yapılacak.(bb)