Togo Dışişleri Bakanı: “Bizi Küçümsenizden ve Kibrinizden Artık Bıktık”

Togo Dışişleri Bakanı: “Bizi Küçümsenizden ve Kibrinizden Artık Bıktık”

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Birleşmiş Milletler 78’inci Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Avrupalı liderlere seslenerek ”Halkımızın görüşlerini küçümsemenizden, halkımızı ve liderlerimizi hor görmenizden bıktık. Küçümseyiciliğinizden bıktık, kibrinizden bıktık.” dedi.

Afrikalılar adına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey Avrupa ülkelerin seslenerek, Avrupa’nın Afrika ve diğer güney ülkeleri politikalarını sert bir dille eleştirdi.

Afrika ile birlikte küresel güney halklarının kendilerini aşağılanmış ve insanlıktan çıkarılmış hissettiklerini söyleyerek konuşmasına başlayana Togo Dışişleri Bakanı Dussey, “Halkımızın görüşlerini küçümsemenizden, halkımızı ve liderlerimizi hor görmenizden bıktık. Küçümseyiciliğinizden bıktık, kibrinizden bıktık.” dedi.

“Siz Kimsiniz ki Bizi Aşağılıyorsunuz?”

Togolu Bakan Robert Dussey Afrika halklarının kendilerine ‘Siz kim oluyorsunuz da bizim insanlığımızı bu şekilde küçümsüyorsunuz’ diye sorduklarını dile getirdikten sonra kendisi de “Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde aşağılıyorsunuz?” sorusunu sordu.

“Kibrinizden bıktık, bıktık”

“Bizi küçümsemenizden, kibrinizden bıktık. Bıktık, bıktık ve bıktık!” ifadelerini kullanan Togo Dışişleri Bakanı Dussey Afrika’nın, her bireyin onuruna saygı duyan bir ortaklığa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dussey, “Biz sizin tebaanız değil, ortağınız olmak istiyoruz. Yabancı çıkarlara değil, halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bu yeni dinamik kimseye karşı değildir ve bunu tekrar tekrar söylüyoruz. Bu yeni bir Afrika’nın, Afrikalı bir Afrika’nın, çok sesli bir Afrika’nın, özgür, egemen, bağımsız ve kendi kendisinin efendisi olmak isteyen bir Afrika’nın ifadesidir.” dedi.