CDU Lideri Merz: Almanlar Sığınmacılar Yüzünden Doktor Randevusu Alamıyor

CDU Lideri Merz: Almanlar Sığınmacılar Yüzünden Doktor Randevusu Alamıyor

Almanya’da CDU Lideri Friedrich Merz, sığınmacıların sağlık hizmetlerinden faydalandığını, bu nedenle Almanların randevu alamadığını iddia etti. Merz’in bu açıklaması büyük tepkilere yol açtı.

Almanya’da Hristiyan Demokratlar partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, sığınmacılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Merz, 300 bin sığınma başvurusunun reddedildiğini, fakat bu kişilerin hala burada yaşayıp, tam sağlık hizmet aldıklarını belirtti. Buna şahitlik edenlerin çılgına döndüğünü belirten Merz, sığınmacılarla ilgili ayrıca, “Doktorda oturup dişlerini yeniden yaptırıyorlar ve yanlarında bulunan Almanlar randevu alamıyor.” diye konuştu.

“Zayıfların sırtından popülizm”

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, en zayıfların sırtından popülizm yapmaktır. Bu şekilde konuşanlar, insanları birbirine düşürür ve yalnızca AfD’yi güçlendirir.” diye kaydetti. Ayrıca sığınmacılarım yalnızca ciddi bir hastalık veya ağrı durumunda tedavi edildiklerinin altını çizdi.

“Grupları bilinçli bir şekilde birbirine düşürüyor”

Yeşiller Partisi Genel Başkanı Ricarda Lang da benzer şekilde konuşurken, “Friedrich Merz, grupları bilinçli bir şekilde birbirine karşı kışkırtıyor ve yanlış bilgiler yayıyor. Bu şekilde hiçbir sorun çözülmez, sadece nefret körüklenir. Bu, bir halk partisi genel başkanı için uygun olmayan bir davranıştır.” diye  konuştu.

Sığınma başvuru yasasının 4. maddesi

Sığınma başvuru yasasının 4. maddesinde hastalık durumunda sağlanacak hizmetlerle ilgili şu ifade yer alıyor: “Ciddi hastalıkların ve ağrı durumlarının tedavisi için gerekli olan tıbbi, diş tedavi, ilaç ve bandaj malzemeleri ile hastalıkların iyileştirilmesi, düzeltilmesi veya hafifletilmesi için gerekli olan hizmetlerin sağlanması gerekmektedir.” Diş protezi ile ilgili ise aynı maddede, “Tıbbi nedenlerle ertelenemez durumda olduğunda yapılır.” ifadeleri yer alıyor.

18 aydan sonra sağlık kartı veriliyor

Sağlık Sigortaları Genel Birliği web sitesinde konuyla ilgili, “Ancak, ilk 18 ayın ardından, yani bekleme süresi olarak bilinen süre sona erdikten sonra durum değişiyor. Sığınma başvuru sahipleri yasal sağlık sigortaları tarafından destekleniyor. Kendilerine yasal sağlık sigortalı olan kişilerle neredeyse aynı hizmetleri sağlayan bir elektronik sağlık kartı veriliyor.” bilgisi mevcut. (bb)