Almanya’da Göçmenler Evde Giderek Daha Fazla Almanca Konuşuyor

Almanya’da Göçmenler Evde Giderek Daha Fazla Almanca Konuşuyor

Almanya’da göçmenlerin evlerde Almanca konuşma oranı giderek artıyor. Nüfus araştırmasına göre Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde yaşayan göçmenlerin yüzde 30’unun evlerinde Almanca konuştuğu tespit edildi.

Almanya’nın Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde yaşayan göçmenlerin yüzde 30’u evlerinde Almanca konuşuyor. Göçmenler arasında evde Almanca konuşma oranı gederek artıyor.

Eyaletlerin istatistik ofisleri tarafından yapılan mikro nüfus sayımı sonuçlarına göre, göçmenler evde giderek daha fazla Almanca konuşma eğilimindeler.

Mikro nüfus sayımı sonuçlarındaki bilgilere göre Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşayan 5 milyon 560 bin göçmen kökenli kişinin yüzde 29’u evinde yalnızca Almanca konuşuyor. Bunların yüzde 52’si Almancanın yanı sıra en az bir dil daha kullanıyor. Evlerinde Almanca konuşmayanların oranı ise yüzde 18.7’de kaldı. Evlerinde Almanca konuşmayan göçmenlerin çoğunluğu ana dil olarak Türkçe, Arapça, Rusça ile Lehçe konuşuyor.

“Almanca Meselesi Bir nesil meselesidir”

Bavyera eyaleti istatistik dairesinin bilgilerine göre ise bu eyalette göçmenlerin yüzde 25’i evlerinde Almanca konuşuyor. Ancak bu evlerdeki ikinci nesil göçmenler arasında evde Almanca konuşanların oranı yüzde 50’yi geçiyor. Bu bilgiler de göçmenlerin evlerinde Almanca konuşmalarının bir nesil meselesi olduğunu gösteriyor.

Bavyera eyaletinde yaklaşın 3 milyon 800 bin göçmen kökenli yaşıyor. Evlerinde Almancanın yanı sıra baka dilleri konuşanların çoğunluğunu Türkler ile Ruslar ve Rumenler oluşturuyor.