Aşırı Sağcı AfD Yükselişine Devam Ediyor

Aşırı Sağcı AfD Yükselişine Devam Ediyor

Almanya’da göçmen ve aşırı sağ politikaları ile tanınan sağcı parti AfD batı eyaletlerinde de yükselişini sürdürüyor. AfD’nin Baden Württemberg eyaletindeki oy oranı yüzde 20’ye çıktı.

Almanya’da göçmen, karşıtlığı ve aşırı sağ politikaları bilinen Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi yükselişine devam ediyor. Doğu eyaletlerinde birinci parti olma yolunda ilerleyen AfD şimdi de Almanya’nın batı eyaletlerinde de tırmanışını sürdürüyor. Baden Württemberg eyaleti için yapılan bir ankette, AfD yüzde 20 sınırını aşmış bulunuyor.

AfD 2021 yılında yapılan eyalet seçimlerinde yüzde 9,7 oranında oy alırken, “Pazar günü seçim olsaydı hangi partiyi seçerdiniz” sorusuyla yapılan ankette yüzde 20 oranında oy aldı.

Yeşiller Hükümetine güven Kayboluyor

Yapılan ankete göre, Yeşiller partili Winfried Kretschmann Başbakanlığında ve Hristiyan Demokrat Birliği CDU koalisyonu ile yönetilen eyalette seçmenler hükümete olan güvenini yitirirken, hükümet ortağı CDU 2021 yılındaki seçimilere göre yaklaşık yüzde 5 oranında oylarını artırdı.

Yeşiller ise 2021 yılı seçimlerine göre yüzde 10 oranında oy kaybı yaşadı. Eyalet muhlafetinteki sosyal demokratlar da bir miktar oy artışı sağladı. Ancak sosyal demokratlar ancak yüzde 1 oranında oy artışı elde ederek sadece yüzde 12’de kaldı.