Almanya’da Devlet Destekli “Islamkolleg” İlk Mezunlarını Verdi

Almanya’da devletin Federal İçişleri Bakanlığı aracılığı ile desteklediği Islamkolleg ilk mezunlarını verdi. IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, Almanya’da İslamî cemaatlerin uzun zamandan beri zaten imam yetiştirme eğitimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Almanya’da devlet tarafından desteklenen, Müslümanlar için imam ve manevi rehber yetişmek amacıyla kurulan “Islamkolleg” ilk mezunlarını verdi. Aşağı Saksonya eyaletinin Osnabrück kentinde bulunan Islamkolleg mezunları mezuniyetleriyle birlikte imamlık ve manevi rehberlik uzmanlığı sertifikalarını da aldı.

“Almanya İçin Tarihi Bir Gün”

Islamkolleg mezunlarının sertifika törenine Almanya’nın bir önceki Cumhurbaşkanı Christian Wulff da katıldı. Aynı zamanda Islamkolleg Mütevelli Heyeti Başkanı olan Wulff sertifika töreninde yaptığı konuşmada, imamlık sertifikasının verildiği günü Almanya için tarihi bir gün olarak değerlendirdi. Wulff Almanya’da imam yetiştiriliyor olmasının milyonlarca Müslüman açısından gecikmiş bir gelişme olduğunu da dile getirdi.

İslami kuruluşlar kendi imamlarını yetiştiriyor

Wulff Almanya’da imamlık eğitimin ilk defa Almanca olarak verildiğine dikkat çekti. Ancak, İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Ali Mete, Almanya’da imamlık eğitimin uzun süreden beri verilmekte olduğunu, başta İslam Toplumu Milli Görüş olmak üzere Diyanet İşleri İslam Birliği ile İslam Kültür Merkezleri Birliği gibi İslamî kuruluşların kendi imamlarının yetiştirilmesi için programlar düzenlediğini bildirdi.

IGMG Genel Sekreteri, Islamkolleg’den önce Almanya’da imam yetiştirilmesinin mevcut Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından da İslam Kültür Merkezleri Birliği ziyaretinde teyit edildiğine dikkat çekti.

İmam Yetiştirilmesine Devletin Müdahalesi Olmamalı

Ali Mete, imamların yetiştirilmesinin hem içerik hem de mali açıdan İslam cemaatlerinin özel meselesi olduğuna dikkat çektiği değerlendirmesinde imam yetiştirilmesi meselesine devletin doğrudan ya da dolaylı olarak devlet müdahalesinin olmaması gerektiğini söyledi.

Mete ayrıca, medyanın Islamkolleg’de imam yetiştirilmesine yer vermesine rağmen, Almanya İslam Konseyi, IGMG ile DİTİB ve İslam Kültür Merkezleri Birliği’nde her yıl onlarca imamın yetiştirilmiş olmasının yer almamasını da eleştirdi.

“Islamkolleg Derneklerüstü Çalışıyor”

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Islamkolleg Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Bülent Uçar ise, Islamkolleg’in derneklerüstü ve Almanya’daki teologlarla işbirliği ile eğitimini sürdürdüğünü söyledi.