Bavyera ve Hessen Sandık Başına Gidiyor: İşte Partilerin Vaatleri!

Bavyera ve Hessen Sandık Başına Gidiyor: İşte Partilerin Vaatleri!

Almanya’da Bavyera ve Hessen eyalet seçimlerine üç gün kaldı. Seçim vaatlerinde Türkiye kökenlileri ve Müslümanları da yakından ilgilendiren konular söz konusu.

Muhammed Suiçmez

Almanya’nın Bavyera ve Hessen eyaletinde 8 Ekim’de eyalet seçimlerine gidilecek. Yaklaşık 9,4 milyon insan oy kullanma hakkına sahip. Mevcut durumda altı parti eyalet meclisinde temsil ediliyor. Bavyera eyaletinde hükümet koalisyonunu oluşturacak olan iki partiye toplamda 112 milletvekili düşüyor (CSU 85 ve Özgür Seçmenler 27). SPD 22, Yeşiller 38, FDP 11, AfD 22 sandalyeye sahip. Sol Parti ise eyalet meclisine giremedi.

Hessen’de 4 milyon seçmen sandığa gidecek

Hessen eyaletinde ise 4 milyon seçmen bulunuyor. Mevcut durumda dört parti eyalet meclisinde temsil ediliyor. Hükümet koalisyonunu oluşturacak iki partiye Hessen’de toplam 69 milletvekili düşüyor (CDU 40 ve Yeşiller 29). SPD’nin 29, FDP’nin 11, Sol Parti’nin 9 ve AfD’nin 19 sandalyesi bulunuyor.

İki eyalette de CSU birinci parti

Bavyera eyalet seçimlerine sadece bir hafta kala, anket sonuçlarına göre CSU yüzde 36, Özgür Seçmenler yüzde 16 ve Yeşiller yüzde 15 ile önemli bir farkla önde görünüyor. AfD yüzde 14 ve SPD yüzde 9 ile daha geride kalıyor. Hessen’de ise CDU yüzde 31, SPD yüzde 16 ve Yeşiller yüzde 17 ile önde görünüyor.

Bavyera’da Müslümanları ve Türkiye Kökenlileri ilgilendiren vaatler

İki eyalette de seçim kampanyası ve programlarını domine eden konular arasında refah, emniyet, iklim koruma, polis reformu ve eğitim yer alıyor. Seçim programlarında Türkiye kökenlileri ve Müslümanları da yakından ilgilendiren vaatler söz konusu.

[post-refarans id=”33100″ taraf=”sol”]

Yeşiller: “İslam karşıtlığına karşı duracağız”

Yeşiller, özgür ve güvenli dini yaşamın pazarlık konusu olmaması gerektiğinin altını çizerken, konuyla ilgili partiden, “Antisemitizm, İslam karşıtlığı ve diğer dini ayrımcılık biçimlerine karşı tutarlı bir şekilde karşı duracağız.” açıklaması yapıldı. Yeşiller, dini ve çeşitliliğin Bavyera’da görünür olmasını ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesini desteklemek istediğini belirtti.

SPD: “Çifte Vatandaşlığı Destekleyeceğiz”

SPD de seçim programını açıkladı. SPD, Bavyera’da yaşayan nüfusun yaklaşık beşte birinin göçmen kökenli olduğunu ve bu oranın arttığını belirtirken, “Bu nedenle çifte vatandaşlığı destekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. SPD, Bavyera’da yaşayan tüm vatandaşların sosyal, siyasi, toplumsal ve kültürel olarak eşit muamele görmesini sağlayacaklarının altını çizdi.

FDP: “ayrı din ve etik dersleri kaldırılacak”

FDP: “FDP, ayrı din ve etik dersleri sınıflarının kaldırılmasını planlıyor. Toplumsal uyumu teşvik amacıyla, uygun bir düzeyde dini ve düşünsel soruları içeren bir ortak diyalog dersinin oluşturulması hedefleniyor.

Sol Parti: “Aşırı sağcı şiddet kurbanlarına ikamet hakkı verilsin”

1990 yılından bu yana Almanya’da sağcı şiddetin kurbanı olan 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Sol Parti, artan ırkçılık ve birçok şiddet olayı sonrası hayatını kaybedenler için Sol Parti, ikamet hakkı talep ediyor. Parti ayrıca cami ve sinagoglara yönelik saldırıları kınadığını vurguladı.

AfD: “Açıktan ezanın Bavyera’da yeri yok”

AfD’nin seçim vaatleri ise yine şaşırtmadı. İslam’ın ve Müslümanların dışlanmasına yönelik vaatler sunan AfD, Müslümanlara özel düzenlenen yüzme havuzlarındaki programların yasaklanmasını talep ediyor. Ayrıca, açıktan ezanın da Bavyera’da yeri olmadığını savunuyor.

[post-refarans id=”33372″ taraf=”sol”]

Hessen’de Müslümanları ve Türkiye kökenlileri ilgilendiren vaatler

SPD, tüm inançlar için ayrı din derslerini sürdürmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda İslam din dersine ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, üniversitelerde İlahiyet Fakültelerinin geliştirilmesini kolaylaştırmayı hedefliyorlar. Parti seçim programında şu ifadeler yer alıyor: “Dini cemaatler ve kiliseler, ülkemize sosyalleşme ve yardımseverlik açısından büyük katkılar sağlıyor. Bu noktada desteklerimiz devam edecek.”

CDU’nun İslam karşıtlığıyla mücadele konusunda vaadi yok

CDU’nun seçim programında ise İslam karşıtlığıyla mücadele konularına ilişkin herhangi bir bulunmuyor. CDU, Müslümanların entegrasyonu için ise daha fazla çaba sarf etmeyi planlıyor. CDU, Müslümanların ülkenin olumlu bir şekilde gelişmesine katkı sağladığını belirtirken, seçim programında şu ifadeler yer alıyor: “Müslümanlanlar, İslami kültür ve yaşam tarzını toplumumuza daha fazla dahil etme hedefimizi destekliyor.”

FDP: “dini nedeniyle kimse ayrımcılığa uğramamalı”

FDP, herkesin dinini özgürce yaşayabileceği ve dini bağlılığı nedeniyle hiç kimsenin ayrımcılığa uğramadığı bir topluluk oluşturulmasından yana olduğunu ifade ediyor. Dindarlar arası diyaloğu da daha fazla desteklemek istiyorlar.

Yeşiller İslam din dersini destekliyor

Yeşiller, İslam din dersini daha da geliştirmeyi hedefliyor. Ortak ve bağlayıcı bir etik dersini desteklemelerine rağmen, İslam din dersini bu düşünceden muaf tutuyorlar. Ayrıca, hapishanelerde iyileştirilmiş olan Müslüman rehberliğinin daha da geliştirilmesini istiyorlar.

Sol Parti polis reformunu talep ediyor

Sol Parti, seçim programında devletin sağcı terörle mücadelede başarısız olduğunu vurgularken, “NSU’nun cinayetleri, Dr. Lübcke’nin öldürülmesi ve Hanau’daki ırkçı terör saldırısı bunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı. Bu nedenle parti, polis reformunu talep ediyor. Son yıllarda Hessen’in de polis skandallarıyla sarsıldığını ifade eden parti, aşırı sağcı ağların, Hessen polisinin içerisinde de yer aldığının altını çizdi.

AfD: “İslam Almanya’ya ait değil”

AfD’nin seçim programında ise “İslam, ne Almanya’ya ne de Hessen’e aittir.” ifadeleri yer alırken, Alman hukukunda hiçbir şekilde uygulanmaması gerektiği ifade edildi. AfD ayrıca İslam derslerinin sona ermesini istediklerini belirtti.(bb)