Fransa’da Tahtakurusu Sorunu Büyüyor: Okullar Tehdit Altında

Fransa’da Tahtakurusu Sorunu Büyüyor: Okullar Tehdit Altında

Fransa’da hemen her yerde yaşanan “tahtakurusu istilası”na ilişkin endişeler artarken, böcek okullarda da görüldü.

Fransa’da basınındaki haberlere göre, Paris’te yatakların yanı sıra, tren, metro, sinema, hastanelerde ve okullarda görülen tahtakuruları, hükümeti rahatsız edecek kadar büyüyen bir konu oldu. Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadelede olduğu gibi haşerelerle mücadeleyi de öncelediklerini söyledi.

“İklim değişikliği yüzünden çoğaldı”

Veran, Paris’teki tahtakurularının iklim değişikliği nedeniyle çoğaldığını ileri sürdü. Yabancı basının konuyu gündemine taşıması nedeniyle sorunun büyük gibi gözüktüğünü savunan Veran, hükümetin kararlı bir şekilde konuyu çözüme kavuşturacağını aktardı.

[post-refarans id=”48656″ taraf=”sol”]

Sosyal medyaya da yansıyan çok sayıda görüntüde tahtakurularının Paris’te hemen her yerde görülmesi nedeniyle kent sakinleri ve esnaf gelecek yıl burada düzenlenecek olimpiyat organizasyonlarının olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor.

Tahtakurusu nedeniyle eğitime ara verildi

Fransa’nın güney kenti Marsilya’da tahtakurularına rastlanan ortaokulda gelecek haftaya kadar eğitime ara verildi. Ulusal basındaki haberlere göre, Marsilya’da bir ortaokulda tahtakurularına rastlanmasının ardından öğrenciler evlerine gönderildi. Okul gelecek haftaya kadar kapatılırken, öğrenciler bu hafta derslere çevrim içi katılacak.

“900 öğrencinin sağlığı tehdit altında”

Fransa’nın Seine-Saint-Denis vilayetinde eylül sonunda tahtakurusu alarmı verilen 2 okulda ilaçlama yapıldı. Okul müdürleri “istilanın” önlendiğini ve konuya ilişkin olarak velileri bilgilendirdiklerini söyledi.

Fransa’da muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Thierry Portes, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Seine-Saint-Denis’te bir lisede, 28 Eylül’den bu yana tahtakuruları görüldüğünü ancak okul yönetiminin bu konuda bilgilendirme yapmadığını, eğitime devam edildiğini ve bu durumun 900 öğrencinin sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Muhalefet hükümete tepki gösterdi

Uluslararası basında da sık sık haber konusu olan Paris’teki tahtakurusu “istilası” yüzünden muhalefet “ülkenin imajının zarar gördüğü” gerekçesiyle hükümeti eleştirdi. Sağ ve sol milletvekilleri, yıllar öncede bu soruna dikkati çektiklerini belirterek, hükümeti meseleyi göz ardı etmekle suçladı.

Vatandaşlar tahtakuruyla mücadele için 866 Euro harcıyor

Paris Belediyesi, başkentte büyüyen tahtakurusu sorununa karşı hükümeti göreve çağırdı. Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Gregoire, Başbakan Elisabeth Borne’a yazdığı mektupta, Fransa’nın 2024’te Olimpiyat Oyunları’na hazırlandığını hatırlatarak, hükümetten tahtakurusu sorununa karşı acil eylem planını devreye sokmasını istedi.

Tahtakurularıyla mücadele etmek için vatandaşların kişi başı 866 Euro gibi bir masrafa girdiğini belirten Gregoire, hükümetin bu konuda vatandaşlara mali destekte bulunmasını talep etti.

hükümet yasa tasarısı sunacak

Bu hafta okul binasında yapılacak ilaçlama işlemlerinin ardından öğrenciler, 9 Ekim’de derslere yeniden yüz yüze devam edebilecek. Tahtakurusu sorunu ülke gündeminden düşmezken, iktidar kanadı, bununla mücadele etmek için aralıkta meclise yasa tasarısı sunacağını duyurdu.

230 milyon Euro harcanıyor

Ulusal Sağlık Güvenliği Dairesinin (ANSES) verilerine göre, Fransa’da her 10 haneden 1’inde tahtakurusu problemi yaşanıyor. Fransızlar tahtakurusu sorunuyla mücadele etmek için yılda 230 milyon Euro harcıyor. (aa,c)