Almanya’da Okul Süreleri Emeklilik Sigortasına Eklenebiliyor

Almanya’da Okul Süreleri Emeklilik Sigortasına Eklenebiliyor

Almanya’da 17 yaşından itibaren okul ve üniversitelerde geçen eğitim süreleri emeklilik pirimi ödeme süresine ekleniyor. Türkiye’de okuyanlar da bundan yararlanabiliyor.

Almanya’da okul, meslek yüksek okulları ile üniversitelere gidenlerin öğrenim süreleri emeklilik prim sürelerine eklenebiliyor.

Almanya Emeklilik Sigortası (Deutsche Rentenversicherung) öğrenim sürelerinin sigortalılık sürelerine eklenebilmesinin 17. Yaşından itibaren geçerli olacağını ve en fazla 8 yıllık öğrenim süresinin eklenebileceğini bildirdi.

27 Yıl Prim Ödeyen Birisi 35 yıl prim ödemiş sayılacak

Öğrenim sürelerinin emeklilik pirim sürelerine eklenmesi ile örneğin okul süresi haricinde 27 yıl pirim ödeyen birisi 35 yıl prim ödemiş gibi emekli olabilecek. Bu durumda 8 yıl yüksek öğrenim sürelerinin emeklilik sigortasına bildirmesi gerekiyor. Bu 8 yıl için herhangi bir prim ödenmiş olması gerekmiyor.
[post-refarans id=”48788″ taraf=”sol”]

Okurken Çalışanların Durumu

Yüksek öğrenim süresince mini-job olarak çalışmak da dahil, çalışmak dolayısıyla emeklilik sigortası ödenmişse zaten prim ödendiği için bu süreler emeklilik süresine ikinci kez sayılmıyor. Ancak, bir öğrenci bir kereliğine veya çeşitli aralıklarla yılda toplam 1.900 Euro ücret alacak kadar çalışmışsa bu süreleri emeklilik prim süresine saydırabiliyor.

Okuldan Belge Alınması Yeterli

Yüksek okul sürelerinin emeklilik pirim sürelerine sayılabilmesi için öğrenim görülen okuldan alınacak bir belgenin emeklilik sigortasına sunulması gerekiyor. Okulun bitirildiğine dair bir diploma şart değil.

Almanya Dışındaki Okullarda Eğitim Görme

Avrupa Birliği ülkeleri ve Almanya ile sosyal güvenlik anlaşması olan ülkelerde okuyan öğrenciler de bu imkandan yararlanabiliyor. Örneğin Türkiye’de okuyan bir öğrenci de bu süreleri emeklilik sürelerine saydırabiliyor. Bunun için ilgili okuldan alınacak belge yeterli sayılıyor.