Gündem

Kur’an-ı Kerim’e Yönelik Saldırılar BM’nin Gündeminde

Birleşmiş Milletler, ibadet yerleri ve dini sembollere yönelik artan saldırılara karşı İnsan Hakları Konseyinin yeni bir yol haritası çizdiğini ve diyalog için bugün ilk adımın atıldığını söyledi.
06 Ekim 2023
@shutterstock

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM İnsan Hakları Konseyinin 54. Oturumu kapsamında düzenlenen “Ayrımcılık, düşmanlık veya şiddeti teşvik eden dini nefretin temel nedenleri ve insan hakları üzerindeki etkileri” başlıklı interaktif diyalog oturumunda konuştu. Türk, karşılıklı anlayışın anahtarı olan diyaloğun güven ve saygıyı da artırdığını ifade etti.

“Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları şiddetle reddediyorum”

İnsan Hakları Konseyinin 53/1 sayılı kararını hatırlatan Türk, dünya genelinde ibadet yerlerine ve dini sembollere yönelik artan saygısızlık olaylarını derin bir endişeyle karşıladığını dile getirdi ve bu soruna çözüm bulmak için acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Gündem | 5 Ekim 2023 BM: Kur’an-ı Kerim’i Yakanların Amacı Ülkelerin Arasını Açmak 5 Ekim 2023

Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıların bazı ülkelerde devam ettiğine dikkati çeken Türk, “Kur’an-ı Kerim’e yönelik saygısız ve saldırganca yakma eylemlerini, özellikle şiddeti ve bölünmeyi kışkırtanları şiddetle reddediyorum.” dedi.

“Hesap verebilirliği sağlayacağız”

Türk, bu saldırılar karşısında İnsan Haklar Yüksek Komiserliğinin yeni bir yol haritası çizdiğini ve diyalog için bugün ilk adımın atıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

“Karara ilişkin yorumlarını almak üzere tüm devletlere ve diğer paydaşlara çağrıda bulunduk. Önümüzdeki aylarda ileriye yönelik tavsiyeler üretmek amacıyla geniş bir istişare sürecini kolaylaştıracağız. Özellikle yaşanmış tecrübelere ve anlayışa dayalı olarak görüşlerinizi ve önerilen önlemleri almayı sabırsızlıkla bekliyorum. Bu sürecin, ülkelerin dini nefret belasına karşı uluslararası insan hakları hukuku doğrultusunda yasal ve kanun uygulayıcı çerçeveler ile sağlam politikalar benimsemelerinin yanı sıra hesap verebilirliği sağlamak amacıyla hızlı bir şekilde harekete geçmeleri için bir plan sağlayacağını umuyorum.”

“Üye devletler daha fazlasını yapmalı”

Haziran 2024’te İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin bu konudaki raporunun sunulacağını söyleyen Türk, İnsan Hakları Konseyinin gelecek iki oturumda dini nefret eylemlerini daha ayrıntılı tartışacağını ifade etti. Ulusal politika, yasal çerçeveler ve yasa uygulama çerçevelerindeki boşlukların, nefret ve ayrımcılığın gözden kaçmasına neden olduğunun altını çizen Türk, üye devletlerin daha fazlasını yapabileceğini ve yapması gerektiğini vurguladı.

Ayrımcı olmayan eğitim sistemlerine ihtiyacımız var

Türk, “Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri ve dünya çapındaki diğer pek çok dini nefret olayının açıkça gösterdiği gibi, nefretin temel nedenleri ve itici güçleriyle mücadele etmek için çok daha fazlasına ihtiyaç var. Zararlı basmakalıp inanışların aktif olarak ortadan kaldırılmasına ihtiyacımız var. Çeşitliliği yücelten kamuyu bilgilendirme kampanyaları ile kapsayıcı ve ayrımcı olmayan eğitim sistemlerine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cenevre Temsilcisi Kemal Köprülü ve diğer üye ülkelerin yetkilileri de oturuma katıldı. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş