İsrail-Hamas Savaşında Çok Sayıda Can Kaybı Oldu

İsrail-Hamas Savaşında Çok Sayıda Can Kaybı Oldu

Filistinli gruplardan Hamas İsrail’e karşı Aksa Tufanı isimli bir saldırı yaparken İsrail’de karşılık olarak abluka altında tuttuğu Gazze’yi bombardımana tuttu. Saldırılarda her iki taraftan da yüzlerce kişi öldü.

Filistinli Hamas örgütünün silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlattığı “Aksa Tufanı” isimli kapsamlı saldırı sonrasında İsrail’de Gazze’yi bombalamayı sürdürüyor.

İsrail, Hamas’ın saldırıları sonrasında ülkenin çatışma durumundan savaş durumuna girdiğini açıkladı ve abluka altında tuttuğu Gazze şeridine karşı yoğun bir bombardıman başlattı.

İsrail’de 700, Gazze’de 493 Kişi Hayatını kaybetti

Hamasın saldırılarının ilk 3 gününde İsrail’de çoğu siviller olmak üzere 700 kişinin öldüğü ve bir kısmı ağır yaralı olmak üzere 2350 kişinin yaralandığı açıklandı.

İsrail’in Gazze’ye başlattığı karşı saldırılar sonrasında ise Gazze’deki bombardımanlarda ise 91’i çocuk olmak üzere 493 sivil öldü. İsrail son Hamaslı kalana kadar her yeri yerle bir edeceğini açıklarken Gazze bombardımanına devam ediyor. Gazze bombardımanında ne kadar Hamas mensubunun öldüğü hakkında ise bir bilgi verilmedi.

Hamas saldırıları, İsrail’in özellikle Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırılarına ve İsrailli yerleşimcilerin Filistinlileri yaşadıkları yerlerden uzaklaştırmasına bir tepki olarak düzenlediğini açıklarken, operasyon dolayısıyla 1000 kadar Filistinli 80 ayrı noktadan İsrail’e sızmıştı.

Hamas çok sayıda sivil ve asker esir aldı

Hamas’ın İsrailli kadın ve çocuklarla birlikte çok sayıda askeri de esir alarak Gazze’ye götürdüğü açıklanırken, İsrail’in Gazze bombardımanı sonrasında bazı İsrailli esirlerin de öldüğü belirtildi.

İsrail-Filistin sınırındaki duvarları ayrıca buldozerlerle de yıkan Filistinli gruplar bir askeri üsse de baskın yapmıştı.

Hamas İsrail’in başkenti Tel Aviv öncelikli olmak üzere Gazze’ye yakın yerleşim birimlerine 5.000 kadar füze atarken, Gazze bombardımanına tepki olarak yine füze atmaya devam ediyor.

Hamas, Tel Aviv’deki Ben Gurion uluslararası hava limanının yanı sıra Karmia, Aşkelon ve Sderot’a da füzeli ve roketatarlı saldırı yaptı. Bu kent ve yerleşim yerlerinde Hamas ile İsrail askerleri arasındaki çatışmalar saldırıların 3. gününde de devam etti.

İsrail’in ve Filistin’in Savunma Hakkı

Hamas’ın İsrail’e saldırısı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri ile batılı devletler İsrail ile kayıtsız destek verdiklerini açıkladı. ABD savaş gemilerini de bölgeye yönlendirdi. ABD ve batılı devletler İsrail’in kendisini koruma ve savunma hakkı bulunduğunu savunurlarken Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da Filistin halkının kendisini işgal ve ablukaya karşı koruma ve savunma hakkı bulunduğunu açıkladı.

Türkiye Adil Barış Çağrısı Yaptı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise her iki tarafı da itidalli olmaya çağırdı ve İsrail ve Filistin arasında adil bir barışın tesis edilmesinin bölgenin güvenliği açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

İslam Toplumu Milli Görüş Genel Başkanı Kemal Ergün, bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için uluslararası kamuoyunun hiç vakit kaybetmeden hareket geçmesi çağrısında bulundu. Şiddetin sona ermesi için adımlar atılması gerektiğine de dikkat çeken Ergün arış yanlılarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çektiği açıklamasında hak ve güvenlik arayışının karşılıklı olarak masum insanların tehdit edilmesi ve korku ile gerçekleşmeyeceğine de vurgu yaptı.